Beznađe tera u tuđinu

Izvor: Vesti-online.com, 23.Avg.2017, 00:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beznađe tera u tuđinu

Vi gospođo nemate stida, jedan je od komentara upućenih premijerki Ani Brnabić nakon što je preko Tvitera "pozvala sve da znanje i veštine koje su stekli na studijama u inostranstvu, primene u Srbiji". Njen apel stiže u trenutku kada se broj državljana Srbije koji se iseljavaju gotovo udvostručio u odnosu na pre deset godina, pa je brzo zatrpana sa 170 ogorčenih odgovora tviteraša, a novi još pristižu.

Bilo je onih koji su to nazvali "šminkom i farsom", pokazujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da više ne veruju obećanjima vlasti. A drugi su poput jednog Nišlije i praktično predstavili kako partijske i rođačke veze dominiraju u zapošljavanju.

- Završio sam elektronski fakultet u Nišu i otišao u Telekom, a oni su me pitali ko mi od familije radi kod njih - napisao je jedan od tviteraša.

Drugi je naveo da je magistrirao na njujorškom Univerzitetu Kolumbija i slao Si Vi na razne adrese u državnoj upravi, ali mu niko nije odgovorio.

- Prekvalifikovan si, pa samim tim i opasnost za diplomirane megatrendovce - objasnio mu je kolega tviteraš.

Tviteraši su premijerki u lice bacili da je direktor EPS-a bivši vlasnik pečenjare i tvrdnju da je direktor BIA po zanimanju keramičar.

"Gospođo, pa savetnik direktora EPS-a vam je starleta iz rijalitija Farma. Kakvo znanje, kakve veštine o čemu pričate?"

Izvesni Goran je premijerku upoznao da za njegovu suprugu, najboljeg studenta osnovnih i master studija FASPER-a (bivšeg Defektološkog fakulteta) s prosekom 9,83, nema posla u struci u Beogradu, ni u Novom Sadu.

Iseljavanje iz Srbije poprimilo je galopirajući rast, tumači za "Vesti" stručnjak za migracijeVladimir Grečić koji se poziva na podatke Internatation Migration Outlook, nedavno objavljene u Sekretarijatu OECD.

- Prosečan godišnji broj onih koji odlaze iz Srbije samo u države članice OECD, u periodu 2005-2014. iznosio je 31.000 godišnje. U 2014. emigriralo je 57.000, da bi 2015. taj broj dostigao rekordnih 60.000 - ističe Grečić sve veće iseljavanje koje je Srbiju svrstalo na visoko 31. mesto na listi 50 zemalja sveta sa najbrojnijom emigracijom.

Diploma kao pasoš

On je ukazao da nova publikacija OECD pokazuje da najviše mladih iz Srbije odlazi u Nemačku i Austriju. Pritom, zabrinjava podatak da je skoro dve trećine njih reproduktivno sposobno, odnosno da rađa decu.

- Na dan 31. decembra 2015. u inostranstvu je registrovano 230.427 državljana Srbije. Od tog broja 47,4 odsto su mladi do 35 godina. Njih 18,2 odsto je od 35 do 45 godina starosti. To znači da više od 65 odsto iseljenih demografi svrstavaju u reproduktivnu grupu stanovništva - iznosi Grečić porazne podatke o odlivu srpske mladosti.

Među onima koji najviše odlaze iz Srbije su lekari. Organizacija Doktori protiv korupcije navodi da oni u matici zarađuju pet puta manje nego u zemljama u koje odlaze.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić ukazuje da ljude iz zemlje ne teraju samo male plate, nego i činjenica da u Srbiji ništa ne funkcioniše.

- Ostali smo bez hirurga, pa operišu ljudi koji su pred penzijom i nemaju više potrebnu sposobnost i preciznost. Oni bi trebalo da obučavaju mlađe kolege, ali nemaju koga jer većina njih odlazi, pa uskoro neće imati ko da operiše. A kako i da ostanu kad anesteziolog prima 10.000 evra u inostranstvu, a ovde oko 500 evra - kaže Ranka Savić za "Vesti".

Ona smatra da premijerka apelom za povratak samo hoće da prikupi političke poene.

- Da zaista hoće da se stručnjaci vrate, rekla bi koji profil se traži, koliko njih i koje su plate. Ko da joj veruje dok su državi organi prepuni neznalica zaposlenih po partijskoj liniji, a izuzetni stručnjaci čame na tržištu rada - kaže Ranka Savić.

To ilustruje i činjenica da je prosečna starost državljana Srbije u Nemačkoj bila 37,4 godine, a u Srbiji 42,2 godine.

Oko 10 odsto iseljenika u zemlje EU je visoko obrazovano, a u SAD je srazmerno otišlo više onih s diplomom. Stalni status boravka u Americi pretprošle godine steklo je 1.278 uglavnom mladih osoba rođenih u Srbiji.

Srbi se najmasovnije iseljavaju u Nemačku. Pritom, prošle i pretprošle godine u tu zemlju je otišlo ili rođeno Srba u gotovo jednakom broju kao što se smanjio broj stanovnika. Naime, ukupan broj srpskih državljana 2015. smanjio se za 28.414 ljudi, a 2016. za 32.050.

2015.

Uselilo se u Nemačku 35.509

Rođeno u Nemačkoj 2.303

Ukupno 37.702

2016.

Uselilo se u Nemačku 22.425

Rođeno u Nemačkoj 2.335

Ukupno 24.760
Pogledaj vesti o: Twiter

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.