Vlasti u Turskoj zatvorile 2.300 škola, javnih ustanova i organizacija

Izvor: Vostok.rs, 23.Jul.2016, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlasti u Turskoj zatvorile 2.300 škola, javnih ustanova i organizacija

Prvi zakon u okviru vanrednog stanja u Turskoj stupio je na snagu danas. Radi se o zatvaranju oko 2.300 škola, univerziteta, javnih organizacija i medicinskih ustanova. Ta odluka Vlade je objavljena u službenom glasniku„Resmt gazet“.

Te ustanove su prekinule rad po odluci Vlade zbog sumnje u umešanost njihovih službenika u pokušaj vojnog puča i pretnje nacionalnoj bezbednosti. Zatvoreno je 934 škola, 109 studentskih domova, 15 univerziteta, 354 medicinskih ustanova, više od 1.100 javnih organizacija i 19 profitabilnih udruženja.

Svi oni se sumnjiče za povezanost sa „terorističkom organizacijom fetulahista“ islamskog opozicionara Fetulaha Gulena kojeg Ankara smatra inicijatorom poslednjeg pokušaja puča. Sva imovina tih organizacija će biti konfiskovana u korist države.

Taj zakon je stupio na snagu bez odobrenja Parlamenta. U uslovima vanrednog stanja ministri mogu sami da donose odluke koje se tiču bezbednosti zemlje.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.