Turski tok atraktivan i Turskoj i Rusiji

Izvor: RTS, 29.Jul.2016, 11:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Turski tok" atraktivan i Turskoj i Rusiji

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak kaže da je projekat izgradnje gasovoda "Turski tok" sve atraktivniji za Tursku i Rusiju zbog rastućih troškova tranzita gasa preko Ukrajine.
"Ako su troškovi tranzita veći, kao što to kažu naše ukrajinske kolege, svakako da će to uticati na troškove transporta i konačnu cenu za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << turske potrošače. Iz tog razloga, Turska je zainteresovana za direktne isporuke gasa, čime bi zaobišla druge tranzitne zemlje", rekao je Novak u intervjuu za rusku televizijsku stanicu Rusija 24, prenosi ruska agencija Tas.

Novak je dodao da je projektom predviđena izgradnja makar jedne linije gasovoda kojom bi se isporučivalo 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje, što je, kako je naveo, količina namenjena turiskim potrošačima.
Sporazum o izgradnji gasovoda "Turski tok" je postignut u decembru 2014. godine, nakon što se zbog izostanka saglasnosti Bugarske izjalovio projekat izgradnje gasovoda "Južni tok".
Prvobitnim planom je bilo predviđeno da četiri linije gasovoda "Turski tok" imaju kapacitet od 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje.
Međutim, generalni direktor ruskog "Gasproma" Aleksej Miler rekao je prošle jeseni rekao da će se graditi samo dve linije gasovoda, jer gasovod "Severni tok 2" može da pokrije rastuću tražnju Evrope za gasom.
Nakon što su turske vojne snage u novembru oborile ruski vojni avion na sirijskoj granici, ruski ministar energetike Aleksandar Novak je saopštio da su pregovori o izgradnji gasovoda "Turski tok" obustavljeni.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novak: Turski tok atraktivan i Turskoj i Rusiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jul.2016

Projekat izgradnje gasovoda Turski tok je sve atraktivniji za Tursku i Rusiju zbog rastućih troškova tranzita gasa preko Ukrajine, izjavio je danas ruski ministar energetike Aleksandar Novak u intervjuu za rusku televizijsku stanicu "Rusija 24"..."Ako su troškovi tranzita veći, kao što to kažu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Razgovori o dvije linije „Turskog toka“

Izvor: Capital.ba, 30.Jul.2016, 07:16

MOSKVA, Rusija i Turska razmatraju izgradnju dvije linije gasovoda „Turski tok“, od kojih bi jedan bio za isporuku gasa Evropi, rekao je ruski ministar energetike Aleksandar Novak. „Mi trenutno pregovaramo o gradnji dvije linije. Druga linija je za evropske potrošače, zemlje na jugozapadu Evrope....

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.