Turska ofanziva za slamanje Kurda

Izvor: Vesti-online.com, 29.Avg.2016, 03:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska ofanziva za slamanje Kurda

Jedan turski vojnik je poginuo, a trojica su ranjena u raketnom napadu kurdskih milicija protiv dva tenka koja učestvuju u turskoj ofanzivi na severu Sirije. Ovo je prva potvrđena smrt jednog turskog vojnika u okviru turske ofanzive u Siriji pokrenute u sredu.

Rakete su ispalili pripadnici Partije demokratske unije (PDU) glavnih kurdskih milicija u Siriji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << navodi Anadolija. Turska smatra PDU i njeno vojno krilo, Jedinice za zaštitu kurdskog naroda, terorističkim organizacijama, iako ih zbog njihove efikasne borbe protiv ekstremista Islamske države podržavaju SAD.

Provladina agencija Anadolija je navela da je turska vojska odgovorila na napad i granatirala položaje PUD u Siriji. Tenkovi su pogođeni u oblasti Darablosa, grada koji su pobunjenici uz podršku Turske u sredu povratili od Islamske države, navela je agencija Dogan. Ranije je javljeno da je Turska uništila arsenal i komandni položaj koji pripadaju terorističkim grupama.

Turska vojska je u subotu poslala šest novih oklopnih vozila u Siriju, u selo Karkamis, na turskoj granici. Posle tri dana operacija Turska sada u Siriji ima 50 tenkova i 380 vojnika, prema navodima dnevnika "Hurijet". Turska vojska je u sredu pokrenula operaciju "Štit Eufrata" u Siriji kako bi proterala pripadnike Islamske države iz pograničnog regiona i suprotstavila se napredovanju kurdskih snaga koje Ankara smatra neprijateljima.

Turske vlasti saopštile su da je cilj ofanzive proterivanje džihadista, ali za Tursku, koja je u sukobu sa Kurdima na sopstvenoj teritoriji, cilj ove ofanzive je, između ostalog, da spreči sirijske Kurde da formiraju pojas oko njene granice, čime bi bezbednost zemlje bila direktno ugrožena.

Šef francuske diplomatije Žan-Mark Ero pozdravio je učešće Turske u borbi protiv džihadista Islamske države u Siriji i upozorio Ankaru da ne "padne u iskušenje" da u toj zemlji rešava kurdsko pitanje.

- Dobro je što se Turska direktno uključila u borbu protiv džihadista koji je žestoko napadaju - rekao je Ero u intervjuu za pariski list "Mond" i dodao da je u zakonskim okvirima da Turska brani svoje granice, ali ne sme da rešava kurdsko pitanje u Siriji.

Preuzimanje predgrađa Damaska je drugi sporazum sličnog tipa između režima i pobunjenika posle sporazuma za Homs, grad koji je bio poznat i kao glavni grad revolucije i sirijske vlasti su koristile sličnu taktiku opsade i jakog granatiranja, što je nateralo pobunjenike da prihvate dogovor i da napuste svoje uporište u Homsu 2014. godine.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.