Turska odbacila optužbe protiv nemačkih kompanija

Izvor: Blic, 25.Jul.2017, 00:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska odbacila optužbe protiv nemačkih kompanija

Turska je juče obavestila Nemačku da je povukla "crnu listu" nemačkih kompanija koje je optužila za finansiranje "terorizma" u nastojanju da ublaži tenzije koje su prošle nedelje eskalirale između ta dva NATO saveznika, prenosi agencija "Blumberg".

Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Majzer razgovarao je telefonom s turskom kolegom, i tom prilikom mu je rečeno da su sumnje protiv oko 700 nemačkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kompanija, među kojima su i Dajmler i BASF, bile zasnovane na "komunikacionim teškoćama", saopštio je portparol nemačkog ministartsva Tobijas Plat u Berlinu.

Nemačka federalna policija je u petak odbacila zahtev Ankare da pomogne u istrazi, navodeći da on ne sadrži ništa konkretno da bi bio izdat bilo kakav nalog u tom smislu.

Nemački mediji su izvestili da neke stavke uključuju optužbe da nemačke firme posluju sa tuskim poslovnim subjektima povezanim s terorističkim organizacijama.

Turska je povukla "crnu listu" nemačkih kompanija optuženih za "finansiranje terorizma", koju je u maju dostavila Interpolu, prenosi Frans pres.

Turski ministar unutrašnjih poslova "dao nam je uveravanja da turske vlasti ne istražuju kompanije sa liste u Turskoj ili u Nemačkoj", rekao je on.

Nemački list Cajt objavio je prošle nedelje da je Turska predala Nemačkoj listu od 68 kompanija i osoba osumnjičenih za veze s terorizmom zbog navodnih kontakata sa grupom imama Fetulaha Gulena u SAD-u, koji se tereti za organizaciju prošlogodišnjeg neuspelog državnog udara u Turskoj. Gulen poriče tu optužbu.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je u petak odbacio tvrdnje nemačkog lista, ocenivši ih kao "crnu propagandu" s ciljem pritiska na nemačke kompanije da ne ulažu u Tursku. "Nemate moć da ocrnite Tursku", rekao je Erdogan.

Turski premijer Binali Jildirim je takođe odbacio izveštaj Cajta kao "potpunu laž" i pozvao Berlin da rešava eskalirajuću krizu kroz dijalog, dodaje Frans pres.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.