Tenkovi odlaze sa ulica Istanbula i Ankare

Izvor: B92, 22.Avg.2016, 23:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tenkovi odlaze sa ulica Istanbula i Ankare

Istanbul -- Tenkovi raspoređeni posle pokušaja puča u Turskoj 15. jula, počeli su da se povlače sa ulica Istanbula i Ankare.

,Vlast je donela odluku o premeštanja dela snaga tamošnjih garnizona van gradova.

Prvi konvoj od šest oklopnih vozila napustio je Istanbul, poslat u susednu pokrajinu Tekirdag, na severozapadu, javio je novinara AFP.

Drugi konvoj, od osam oklopnih vozila, iz Ankare je krenuo za Čankiri, 150 kilometara severnije, prenela je provladina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novinska agencija Anadolija. Poivlačenje koje obuhvata nekoliko vojnih garnizona u dva grada, nastaviće se tokom nedelje. Vojna baza Akinči, na periferiji Ankare, odakle su poleteli borbeni avioni i helikopteri da bi u noći puča bombardovali nekoliko lokacija, uključujući zgradu Parlamenta Turske u Ankari i ulaz u Predsedničku palatu, biće zatvorena, saopštio je premijer Binali Jildirim.

U noći 15. jula, grupa vojnika baziranih u Ankari i Istanbulu pokušala je da zbaci režim

predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. Prevrat koji je planirao - kako tvrde turske vlasti, bivši imam Fetullah Gulen koji se preselio u SAD, osujeile su snage bezbednosti lojalne vladi i hiljade Turaka koje su izašle na ulice.

Tokom pokušaja puča su poginula 273 čoveka, a više od 2.000 je ranjeno. Usledila je velika čistka pristalica Gulena u Turskoj.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.