Srpska industrija ulja traži zabranu izvoza suncokreta u BiH

Izvor: SEEbiz.eu, 23.Avg.2016, 20:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska industrija ulja traži zabranu izvoza suncokreta u BiH

BEOGRAD - Vodeće domaće uljare zatražiće od Vlade Srbije da zabrani izvoz suncokreta ovogodišnjeg roda u Bosnu i Hercegovinu, objavio je danas portal Agrosmart.

Za četvrtak je planiran sastanak preradjivača s predstavnicima ministarstava trgovine i poljoprivrede, na kojem bi prozivodjači ulja trebalo da iznesu predlog da se uvedu ograničenja u trgovini sa BiH, objavio je Agrosmart (www.agrosmart.net), pozivajući se na izvore u Vladi Srbije.

Razlog za nezadovoljstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << prerađivača je to što su otkupljivači iz BiH spremni da suncokret iz Srbije plate bolje nego domaće uljare, pošto imaju sporazum o slobodnoj trgovini sa Turskom, što znači da bez carinskih opterećenja mogu da izvoze ulje na tursko tržište, koje je tamo znatno skuplje nego u BiH.

Agrosmart je naveo da će srpska industrija ulja ove godine izaći sa nepovoljnijim uslovima otkupa suncokreta nego lane.

Ako bi država odlučila da zaista uvede ograničenje, štitila bi interes preradjivača, a ne poljoprivrednika kojima se, kako sada stvari stoje, servira nepovoljna cena suncokreta, naveo je taj portal.

Portal podseća da nijedna uljara u Srbiji još nije objavila koliko će plaćati suncokret ovogodišnjeg roda.

Fabrika "Bimal" iz Brčkog je s fabrikom "Sunce" iz Sombora sklopila ugovor o preradi suncokreta i trebalo bi da u pogonima somborske uljare preradi 50 do 100 hiljada tona suncokreta.

Po zvaničnim podacima, u Srbiji je ove godine suncokretom zasejano 202.408 hektara i očekuje se veći prinos od prosečnog.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.