RT: Turska ukida teoriju evolucije iz školskih knjiga

Izvor: Vostok.rs, 24.Jun.2017, 10:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Turska ukida teoriju evolucije iz školskih knjiga


Izvor:
Vostok, RT

Turska se sprema da izbaci "kontroverznu" teoriju evolucije iz nastavnog plana srednje škole kako bi bolje sačuvala lokalne i nacionalne vrednosti, čineći to kao druga pretežno muslimanska zemlja nakon što je to učinila Saudijska Arabija.

Predavači u Turskoj tvrde da je Čarls Darvinova teorija previše složena kako bi je tinejdžeri razumeli, te da moraju čekati dok ne dođu na fakultet da bi mogli shvatiti i diskutovati o sekularnom naučnom diskursu. U skladu s tim, od školske 2019. godine, udžbenici za biologiju će, prema tome, izbaciti ovo poglavlje.

"Isključili smo kontroverzne predmete za učenike u dobi u kojoj još nisu u mogućnosti da razumeju naučno iskustvo. Kako učenici devetog razreda nisu u mogućnosti da prate nastavu kako bi razgovarali o ovoj temi "Poreklo života i evolucije" na časovima biologije, ovaj odeljak će biti odložen do diplomskog studija", izjavio je turski šef odseka Ministarstva obrazovanja, Alpaslan Durmus.

Dodao je da novi nastavni plan odražava "lokalne i nacionalne vrednosti" turskog društva. Odluka da se napusti "Darvin" dobila je odobrenje i od turskog predsednika Redžepa Taipa Erdogana.

"Napravili smo pojednostavljenje izbacivanjem viška. Elementi neprikladni za naše vrednosti su uklonjeni ", napomenuo je Durmus.

Durmus je takođe istakao da "Religija i Moral", koji su sada obavezni, neće biti u prvim, petim i devetim razredima, osim ako se učenici ne odluče za njih.

Odluka da se odustane od Darvinove teorije došla je nakon žestoke debate o ovom pitanju.

Od januara, univerziteti i akademici tvrde da se evolucija treba izučavati počev od petog razreda.

"Predmeti časova nauke i tehnologije u osnovnim školama trebaju da budu predstavljeni sa perspektivom koja omogućava studentima da se upoznaju sa temama sa kojima će se susresti u narednim godinama. Trebalo bi im pružiti evolucionu tačku gledišta ", rekli su akademici.

Neke turske publikacije sugerišu da ova promena odražava sveukupne napore vlade da smanji uticaj sekularizma koji je uveo Mustafa Kemal Ataturk, osnivač moderne Turske.

Teorija evolucije, koja je prvo predstavljena u knjizi "O poreklu vrsta" iz 1859. godine, tvrdi da se život razvio kroz prirodnu selekciju, procesa u kojem se organizmi vremenom menjaju zbog naslednog ili fizičkog ponašanja.

U većini zemalja na Bliskom istoku i na severu, teorija evolucije u nastavi se obrađuje neobavezno. U najekstremnijem slučaju nastavni program u Saudijskoj Arabiji ne pominje evoluciju, osim kratke reference na nju kao bogohulsku teoriju. Naprotiv, Iran predaje evoluciju kao ključni dio školskog programa biologije iz 5. razreda.

Prema članku pod nazivom "Islamski teološki pogledi na Darvinovu evoluciju" objavljenom u Okfordovoj enciklopediji religije, muslimanski naučnici ostaju podeljeni na prihvatanje ili odbacivanje Darvinove teorije.

Takozvani "odbacivači" tvrde da je evolucija "potpuno kontradiktorna i nespojiva sa čitanjem islamskih učenja."

"Proevolucionisti", zauzvrat, podeljeni su na dve frakcije, one koji u potpunosti prihvataju naučnu teoriju i one koji tvrde da "neke, ali ne i sve aspekte" može prihvatiti islam.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.