Peskov: Turski tok? Komplikovano pitanje

Izvor: B92, 27.Jul.2016, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peskov: Turski tok? Komplikovano pitanje

Pitanje obnavljanja projekta izgradnje gasovoda Turski tok je komplikovano i zavisi od ekonomskih i političkih faktora, kaže portparol Kremlja Dmitrij Pekov.

"To je komplikovano pitanje, ali niko ne beži od razgovora o projektu i svi su zainteresovani za diskusiju o njegovoj korisnosti i ekonomskoj atraktivnosti", rekao je Peskov, a prenosi ruska agencija Tas s.

"Rad po tom pitanju se nastavlja u svim pravcima. Gasprom nije provodio vreme okolo ne radeći ništa. Razmatraju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se alternativni putevi sa evropskim partnerima", dodao je portparol Kremlja.

Delegacije iz Rusije i Turske su juče razgovarale u Moskvi, diskutujući između ostalog i o potencijalnom obnavljanju projekta Turski tok.

Sporazum o izgradnji gasovoda Turski tok je postignut u decembru 2014. godine, nakon što se zbog izostanka saglasnosti Bugarske izjalovio projekat izgradnje gasovoda Južni tok.

Prvobitnim planom je bilo predviđeno da četiri linije gasovoda Turski tok imaju kapacitet od 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje. Međutim, generalni direktor ruskog Gasproma Aleksej Miler je izjavio prošle jeseni rekao da će se graditi samo dve linije gasovoda, jer gasovod Severni tok 2 može da pokrije rastuću tražnju Evrope za gasom.

Nakon što su turske vojne snge oborile u novembru ruski vojni avion na sirijskoj granici, ruski ministar energetike Aleksandar Novak je saopštio da su pregovori o izgradnji gasovoda Turski tok obustavljeni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.