Pentagon očekuje objašnjenje od Turske zbog namere da kupi ruske PVO sisteme

Izvor: Vostok.rs, 25.Jul.2017, 10:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pentagon očekuje objašnjenje od Turske zbog namere da kupi ruske PVO sisteme

Pentagon računa da će turske vlasti objasniti svoju nameru da od Rusije kupe protivvazdušne komplekse S-400, izjavio je predstavnik Ministarstva odbrane SAD Džef Dejvis.

Turska je saveznica NATO-a, a osnov svih odnosa sa saveznicima leži u tome da naoružanje bude kompatibilno. Kada je reč o S-400, sa druge strane, neophodno je objašnjenje“, rekao je Dejvis.

Pre Dejvisa, zabrinutost zbog mogućnosti da Turska kupi S-400 izrazio je i general Džozef Danford.

Na to je reagovao i sam predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan koji je izjavio da ne vidi zbog čega bi SAD bile zabrinute u vezi sa pregovorima Ankare i Moskve o kupovini S-400.

Prema njegovim rečima, radi se o osiguravanju sopstvene bezbednosti, „a u zavisnosti od zemlje sa kojom je moguće to postići, sa njom će se i voditi pregovori“.

Protivvazdušni sistem S-400 „Trijumf“ predstavlja izuzetno precizan sistem za odbranu od strateške i taktičke avijacije, balističkih raketa, kao i hiperzvučnih objekata.

Trenutno nijedna zemlja u svetu ne raspolaže sličnim PVO sistemom kao što je ruski S-400, a dosad je jedini kupac tih kompleksa Kina.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Erdogan: Zašto SAD treba da brine naša odluka o kupovini ruskih PVO sistema

Izvor: Vostok.rs, 25.Jul.2017

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ne razume zabrinutost SAD zbog moguće turske kupovine ruskih protivvazdušnih raketnih sistema S-400.. . „Zašto to treba nekoga da brine? Svaka država treba da preduzima određene mere za osiguranje svoje bezbednosti. Sa koje strane se ove mere mogu osigurati...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.