PREKARDAŠIO? Erdoganova JEZIVA pretnja: Evropljani neće moći mirno da hodaju ulicama!

Izvor: Blic, 22.Mar.2017, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREKARDAŠIO? Erdoganova JEZIVA pretnja: Evropljani neće moći mirno da hodaju ulicama!

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan upozorio je danas da Evropljani širom sveta neće moći da bezbedno hodaju ulicom ako ne promene stav prema Turskoj, i pozvao Evropu da poštuje ljudska prava i demokratiju, javlja Rojters.

- Ako Evropa nastavi ovako, nijedan Evropljanin u bilo kom delu svetu ne može da bezbedno hoda ulicom. Mi, kao Turska, pozivamo Evropu da poštuje ljudska prava i demokratiju - poručio je Erdogan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u izjavi lokalnim novinarima u Ankari, preneo je Rojters.

Prethodnih nedelja turski predsednik vodi žestok diplomatski rat sa EU, koji je počeo nakon što su pojedine evropske zemlje poput Nemačke, Holandije i Austrije zabranile turskim ministrima da na njihovoj teritoriji drže političke mitinge sa ciljem da ubede veliku tursku dijasporu da podrži Erdoganov referendum o proširenju predsedničkih ovlašćenja.

U jeku tenzija Erdogan je poteze Holandije i Nemačke uporedio sa nacističkim merama, i nazvao ih "banditskim državama". Iako mnogi analitičari tvrde da je ova "ofanziva" turskog predsednika usmerena isključivo na sakupljanje poena kod kuće, kako bi u aprilu dobio apsolutnu vlast na referendumu, Evropi se takav stav nimalo ne dopada.

Tako je Austrija na glasanje u parlamentu stavila zakon o zabrani turskim političarima (na čelu sa Erdoganom) da drže mitinge u toj zemlji. Zakon je već prozvan "Leks Erdogan".

Izmena zakona treba, kako je najavljeno, da prođe skupštinsku proceduru do kraja meseca. Prema tim izmenama, moguća je zabrana svih nastupa turskih političara u Austriji pred referendum u Turskoj, 16, aprila.

Iako je ovaj zakon namenjen za sprečavanje turske predizborne kampanje u Austriji, on će biti primenjivan i za slične slučajeve u budućnosti. Naime, vlada ubuduće treba da dobije mogućnost zabrane nastupa stranih političara na tlu Austrije.

Slučaj Deniza Judžela

Velika bura podigla se oko hapšenja novinara nemačkog "Velta" Deniza Judžela. Nemački novinar turskog porekla uveliko je u zatvoru zbog pisanja kritičkih tekstova na račun Redžepa Tajipa Erdogana, koji ga je optužio da je "teroristički agent" i zahvalio Bogu što se nalazi iza rešetaka.

Iz EU stigla je žestoka kritika, a umesto smirivanja tenzija usledio je još jedan "šamar" evropskim vrednostima iz Ankare: Erdogan je najavio uvvođenje smrtne kazne, kao i sada već tradicionalne pretnje da će pustiti izbeglice ka Evropi.

- Porodice naših palih boraca i porodice naših heroja ne moraju da brinu. Verujem da će Parlament učiniti sve što je neophodno da se posle 16. aprila ponovo uvede najstroža kazna - rekao je Erdogan na jednom skupu.

Na to je reagovao šef nemačke diplomatije Zigmar Gabrijel, koji je turskom predsedniku poručio da "njegova zemlja nikada nije bila udaljenija od Evrope nego danas".

"Braćo i sestre, pravite po petoro dece"

Pre nekoliko dana Erdogan je pozvao Turke koji žive u Evropi da umesto po troje, imaju po petoro dece, poručivši milionskoj dijaspori da je "budućnost Evrope", prenosi AFP.

- Odavde mogu da kažem mojim građanima, kažem mojoj braći i sestrama u Evropi... Školujte decu u boljim školama, osigurajte da vam porodica živi u boljem kraju, vozite bolje automobile, živite u boljim kućama. Imajte po petoro dece, ne po troje. Vi ste budućnost Evrope. To je najbolji odgovor na nepristojnost koju pokazuju prema vama, na neprijateljstvo, na nepravde - rekao je turski predsednik.

Čavušogluova pretnja: U Evropi će početi sveti ratovi

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je juče, komentarišući rezultate parlamentarnih izbora u Holandiji, da Evropa ide u ambis i verske ratove.

- Pogledajte socijaldemokrate i fašistu Vildersa, nema razlike, oni imaju isti mentalitet - izjavio je Čavušoglu, i dodao:

- Svi oni imaju isti mentalitet. Kuda ćete? Kuda vodite Evropu? Započeli ste kolaps Evrope. Vučete Evropu u ponor. Sveti ratovi će uskoro započeti u Evropi - rekao je on.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Erdoan: Evropljani promijenite mišljenje o Turskoj ii nećete biti bezbjedni

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Mar.2017

ANKARA - Turski predsednik Redžep Tajip Erdoan upozorio je danas da Evropljani širom svijeta neće moći da bezbjedno hodaju ulicom ako ne promjene stav prema Turskoj, i pozvao Evropu da poštuje ljudska prava i demokratiju, javlja Rojters...Turska je u sporu s Njemačkom i Holandijom zbog toga što...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.