Ovo mesto na Kipru je nekada bilo RAJ gde su odmarali bogati i slavni: Danas ko u njega uđe rizikuje život, a fotografisanje je strogo zabranjeno (FOTO) (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 30.Jun.2017, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo mesto na Kipru je nekada bilo RAJ gde su odmarali bogati i slavni: Danas ko u njega uđe rizikuje život, a fotografisanje je strogo zabranjeno (FOTO) (VIDEO)

Nekada jedno od najpopularnijih letovališta, Varoša na Kipru danas izgleda kao mesto u kome je vreme stalo, a često ga nazivaju i gradom duhova.

Kilometri najsitnijeg peska, desetine ogromnih hotelskih kompeksa u kojima možete da birate sobu... Sve to, ali i vojničke patrole sa naređenjem da pucaju u sve što im se nađe na vidiku, očekuje turiste u mestu Varoša, kiparskom napuštenom letovalištu, tačnije celom jednom delu grada Famaguste.

Pre invazije Turske na Kipar >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << 1974. godine, ovo odmaralište je bilo izuzetno popularno. Bogati i slavni, poput Bridžit Bardo ili Elizabet Tejlor, letovali su na ovim plažama.

Foto: Wikipedia/A.Savin

- Svako ko dolazi iz Varoše, sa nostalgijom razmišlja o tom mestu. Oni koji su tamo živeli, o tom mestu govore kao o centru umetnosti i intelektualne aktivnosti. Opisuju je kao Francusku rivijeru na Kipru - kaže amerikanka kiparskog porekla, Vasja Markides.

Međutim, pre 40 godina, međuetnički sukobi koji su trajali već godinama, kulminirali su u puč grčke vojne hunte. Turska je izvršila invaziju na Kipar i okupirala trećinu ostrva na severnoj strani.



Kada su turske trupe ušle Famagustu, pripadnici grčko-kiparske zajednice su pobegli, sa namerom da se vrate kada se situacija smiri. U međuvremenu, turska vojska je ogradila centar i od tada je on poznat kao "grad duhova". Nakon toga, Ujedinjene nacije 1984. godine pokušavaju da preuzmu kontrolu u ovom mestu i zabranjuju da se bilo ko u njemu naseli, osim onih koji su ranije proterani.

- Taj deo Famaguste je sada tampon zona, deo grada koji se namerno od strane Turaka drži u takvom stanju da bi se stalno održavala napetost, dok mi iz manje više bezbedne razdaljine samo možemo da gledamo kostur grada u kome smo nekada živeli - rekao je jedan od stanovnika Kipra.

Foto: Wikipedia/Vikimach

Kako to obično biva kada se domovi napuštaju iznenada i pod ratnim okolnostima, oni koji su se iselili pričaju o tome kako im je život jednostavno "zaleđen" na pola.

Tek 2003. godine, restrikcije koje se odnose na putovanja, malo su popustile, pa je tada prvi put Kipranima sa obe strane dozvoljeno da uđu u "tampon zonu" Ujedinjenih nacija, poznatu i kao "zelena linija".

- Slika koju sam imala o tom mestu bila je poput raja. Ali ono što sam tako zatekla izgledalo je kao pravi postapokaliptični košmar. Priroda je potpuno preuzela ceo predeo. Kaktusi su izrasli na površini od šest kvadratnih kilometara, a drveće raste kroz dnevne sobe kuća. Ovo je grad duhova - priča Vasja Markides dana kada se prvi put vratila u roditeljsku kuću u "gradu duhova".



Na bodljikavoj žici kojom je Varoša ograđena stoje istaknuta upozorenja namenjena onim retkim turistima koji odluče da posete grad: "Fotografisanje je zabranjeno. Oni koji prođu ogradu, rizikuju život". Ipak, uobičajena je i slika ljubavnih pisama zaglavljenih u bodljikavu žicu, kao i cveća, koje ostavljaju proterani stanovnici ovog mesta.

Pored turskih vojnika, retko ko je kročio u ograđeni deo. Oni koji jesu, kažu da je utisak zaista nesvakidašnji.

Foto: Wikipedia/Yolanda Demetriou

U mestu koje izgleda kao da je vreme stalo, saloni automobila još uvek su snabdeveni modelima vozila iz 1974. godine, dok na izlozima radnji još uvek stoje lutke obučene u haljine koje su odavno démodé.

Ovo mesto privlači veliku pažnju, a fotografije uništenih predela kruže Internetom, mada fotografi uglavnom neće priznati da su slike njihove.



Napuštene kuće još davno su opljačkane i iz njih su iznesene sve vrednije stvari, a infrastruktura je nepopravljivo oštećena.

(Telegraf.rs)


Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.