Novi turski stav spreman za usvajanje

Izvor: Vostok.rs, 24.Okt.2016, 08:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi turski stav spreman za usvajanje

Predlog novog ustava Turske, koji predviđa uvođenje sistema izvršnog predsedništva, spreman je i uskoro će biti predat parlamentu na usvajanje, izjavio je turski premijer Binali Jildirim.

Kako je rekao, skupština bi mogla da većinom glasova odobri novi ustav ukoliko skupi ustavnu većinu od 367 glasova, ili da raspiše referendum o njegovom uvođenju, za koji je potrebno da glasa najmanje 330 poslanika.

Prema rečima zamenika predsednika Partije pravde i razvoja Hajatija Jazidžija, referendum bi mogao biti održan već u aprilu 2017. godine. „Naša partija je završila predlog novog ustava, koji podrazumeva uvođenje predsedničkog sistema vođenje države. Planiramo da ga predamo parlamentu što je pre moguće“, rekao je Jildirim pred aktivistima njegove stranke u gradu Afion.

Trenutno, Partija pravde i razvoja u parlamentu ima 316 poslanika od ukupno 550, dok Partija nacionalnog pokreta, koja takođe podržava uvođenje predsedničkog sistema, ima 40 mesta. Preostale druge dve partije protive se uvođenju predsedničkog sistema i optužuju predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da na taj način pokušava da u Turskoj uvede apsolutizam.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.