Lideru prokurdske stranke u Turskoj preti kazna od 142 godine zatvora

Izvor: Blic, 18.Jan.2017, 01:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lideru prokurdske stranke u Turskoj preti kazna od 142 godine zatvora

Tursko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv lidera prokurdske Demokratske narodne partije (HDP) Selahatina Demirtaša zbog upravljanja terorističkom organizacijom, širenja terorističke propagande i drugih zločina i zatražilo da mu se izrekne kazna od 142 godine zatvora, prenela je turska državna agencija Anadolija.

Anadolija navodi da je Demirtaš optužen za vođenje ilegalne kurdske pobunjeničke grupe i ulično nasilje tokom protesta zbog politike >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << turske vlade u Siriji 2014. godine, kada je stradalo više od 30 ljudi.

Potpredsednici HDP Figen Juksekdag na osnovu iste optužnice, koju je podiglo tužilaštvo u gradu Dijarbakiru, naseljenom uglavnom Kurdima, preti kazna od 83 godine zatvora.

Demirtaš i Juksekdagova zajedno su optuženi za terorističko organizovanje i propagandu i kršenje zakona o javnim demonstracijama i protestima, prenosi Anadolija.

Turske vlasti optužuju HDP za povezanost sa zabranjenom pobunjeničkom Radničkom partijom Kurdistana (PKK), što HDP negira.

Parlament je prošle godine optuženim liderima HDP oduzeo poslanički imunitet, što je omogućilo njihovo hapšenje zajedno sa još 10 poslanika te stranke zbog optužbi za umešanost u terorizam.

Hapšenje kurdskih poslanika dovelo je do propadanja krhkog mirovnog procesa započetog 2015. godine između turske vlade i PKK, koju Ankara, SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.