Komete su padale pre 11.000 godina i odredile sudbinu Zemlje

Izvor: B92, 23.Apr.2017, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komete su padale pre 11.000 godina i odredile sudbinu Zemlje

Analiza simbola uklesanih na kamenim stubovima neolitskog arheološkog lokaliteta Gobekli Tepe, u jugoistočnoj Anadoliji u Turskoj, potvrdila je da su fragmenti roja kometa pali na Zemlju oko 10.950 godina pre nove ere.

Taj događaj zbrisao je neke vrste sa lica zemlje, među kojima su i mamuti, i pokrenuo jedno razdoblje koje su naučnici označili kao "mini ledeno doba". Ono je trajalo oko 1.000 godina uticalo na čitav >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tok daljeg razvoja ljudske istorije, tvrde istraživači.

Njihova istraživanja vremenski se poklapaju sa nalazima pronađenim duboko u ledu na Grenlandu, a čija starost je procenjena na 10.890 godina pre nove ere.

Prikazi na stubovima ukazuju na kataklizmični događaj, a crteži ljudi bez glava na katastrofu koja je odnela mnogo života, navode stručnjaci sa Univetziteta u Edinburgu.

Analiza slika sa stubova sa lokaliteta Gobekli Tepe podržava teoriju po kojoj je izvesno da će Zemlja, verovatno, iskusiti periode padanja kometa na njenu površinu, kao posledicu toga što se Zemljina orbita preklapa sa orbitirajućim prstenovima fragmenata kometa u prostoru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.