KRVAVI SULTAN Za vreme njegove vladavine Tursku su zvali BOLESNIK SA BOSOFORA, a razlog je UŽASAVAJUĆ

Izvor: Blic, 28.Apr.2017, 06:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KRVAVI SULTAN Za vreme njegove vladavine Tursku su zvali BOLESNIK SA BOSOFORA, a razlog je UŽASAVAJUĆ

Abdul Hamid II je vladao 32 godine, ženio se 16 puta, bio je poslednji sultan Osmanskog carstva koji je apsolutistički vladao, poznat po krvavom stilu vladavine i represiji.

Na vlast je došao sa 33 godine i gajio je strašnu netrpeljivost prema nacionalnim manjinama, pa je u celom Otomanskom carstvu postao nepopularan zbog represivne vlasti, zbog čega je i dobio nadimak "krvavi" i "prokleti" sultan, kao i "veliki kan".

Abdul je 2,5 miliona Jermena, koji su živeli >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u carstvu krajem 19. veka i koji su bili hrišćani, smatrao glavnim razlogom slabljenja svog carstva. Po podacima nekih istoričara za vreme njegove vladavine je ubijeno oko 300.000 Jermena. Drugi pokolj Jermena se dogodio 1915. godine kad je pobijeno milion i po Jermena. To je bio prvi genocid 20. veka.

Krvavi sultan je imao 16 žena i oko dvadesetoro dece. Sebi je sagradio velelepnu palatu u Carigradu, sa raskošnim kristalnim stepenicama. Samo za pozlatu plafona u palati je potrošeno 14.000 kilograma zlata.

Kako je palata bila na obali Bosfora, sultan je postao paranoičan, verujući da će protivnici njegovog režima da ga napadnu sa mora i da ga ubiju. Zato se preselio u jednu drugu palatu, dosta zaštićeniju.

U vreme vladavine Abdula Osmansko carstvo su nazivali "Bolesnik sa Bosfora" jer je tada došlo do strmoglavog pada moći i veličine samog carstva. Ali, uprkos konzervativnoj i despotskoj vladavini, tokom njegove veoma duge vladavine došlo je do modernizacije Osmanskog carstva, piše 24sata.hr.

Odlučio je da Nemcima poveri reformu turske vojske. Nemački oficiri su to, prema dogovoru, vrlo profesionalno obavili i Osmansko carstvo je ponovno postalo vojna sila.

Zbog opšteg nezadovoljstva prema sultanu, protivnici Abdul Hamida II udruženi u organizaciju "Mladi Turci" odlučili su da svrgnu sultana. Tako je došlo do sukoba nalik na građanski rat u kome je svrgnut sultan 1909. godine. Nasledio ga je brat Mehmed V koji će državu uvesti u Prvi svetski rat.

Poslednjih gotovo devet godina života Abdul je proveo u zarobljeništvu. Umro je 1918. godine u 76. godini života.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.