Izvor: Blic, 22.Okt.2016, 23:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jildrim: Ankara neće stajati po strani, neće sedeti skršštenih ruku

Turska je spremna da "preduzme mere" u Iraku pošto nije zadovoljna obećanjima Vašingtona i Bagdada da kurdski ekstremisti i šiitske milicije neće učestvovati u sadašnjim borbama, rekao je danas turski premijer Binali Jildirim.

On je dodao da Turska ne može da sedi skrštenih ruku u vezi situacije u Iraku, s obzirom da deli granicu dugu 350 kilometara sa tom zemljom, prenosi Rojters.

- Turska nikada ne može da sedi skrštenih ruku pred masakrima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << potencijalnim talasima izbeglica i sukobima duž svoje granice i preduzeće akciju ako bude neophodno. Mi smo obavili sve pripreme da preduzmemo naše mere jer nas do sada nisu zadovoljila obećanja koja su dali SAD i Irak da Radnička partija Kurdistana (PKK) i šiitske milicije neće biti deo operacija - kazao je Jildirim u obraćanju koje je prenosila TV.

Premijer Iraka Hajder al Abadi je ranije danas na sastanku sa ministrom odbrane SAD Ešom Karterom ponovio da odbija tursko učešće u aktuelnoj ofanzivi za ponovno osvajanje iračkog grada Mosula iz ruku Islamske države, dok turski predsednik Redžep Tajip Erdogan tvrdi da su ti delovi Iraka "deo duše" Turske.

Pročitajte još:

AFP prenosi da je Abadi, nakon sastanka sa Karterom u Bagdadu, insistirao da se ne želi bilo kakvo tursko učešće u ofanzivi koja traje već šest dana.

- Znam da Turci žele da učestvuju... Mi im kažemo: "Hvala vam, ovo je nešto čime će se Iračani baviti i Iračani će osloboditi Mosul". Mi nemamo bilo kakav problem. Ako nam zatreba pomoć, zatražićemo je od Turske ili drugih zemalja regiona - rekao je Abadi.

AFP navodi da je turski predsednik Erdogan jasno satvio do znanja da želi da njegove trupe igraju aktivnu ulogu u ofanzivi na Mosul.

Rojters navodi da je Erdogan danas, nakon Abadijevog odbijanja, dao izjavu koja izgleda kao da se odnosi na Mosul, koji je nekada bio deo Otomanske imperije. Agencija ocenjuje da Turska Mosul i dalje vidi čvrsto unutar svoje interesne zone.

- Neki neuki ljudi dođu i pitaju: "Kakav odnos možete da imate s Irakom". Te geografije o kojima pričamo sada deo su naše duše. Čak iako nam to predstavlja teret na srcu, mi postujemo geografske granice svake nacije - kazao je Erdogan u govoru.
Pogledaj vesti o: Turska,   Vašington

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Turci poručili: U Iraku nećemo sedeti skrštenih ruku

Izvor: Vesti-online.com, 23.Okt.2016, 08:16

Turska je spremna da "preduzme mere" u Iraku pošto nije zadovoljna obećanjima Vašingtona i Bagdada da kurdski ekstremisti i šiitske milicije neće učestvovati u borbama koje su u toku oko Mosula, rekao je turski premijer Binali Jildirim...On je dodao da Turska ne može da sedi skrštenih ruku u...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.