Janjić: Bez žurbe sa formiranjem vlade

Izvor: RTS, 24.Jul.2016, 18:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janjić: Bez žurbe sa formiranjem vlade

Politički analitičar Dušan Janjić veruje da će vlada biti formirana u roku, ali smatra da mandatar Aleksandar Vučić ne treba da žuri, te da je bolje da to bude što kasnije.
Janjić, naime, ukazuje na činjenicu da se od završetka izbora potpuno promenila politička geografija Evrope i sveta, nakon Bregzita i događaja u Turskoj, što mora >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << biti "uvaženo" konceptom vlade, što znači da je najvažniji program nove vlade s obzirom na nove okolnosti, a ne imena budućih ministara.

Janjić isključuje mogućnost da neko drugi formira vladu umesto mandatara Aleksandra Vučića i smatra da Vučić ne spekuliše sa sopstvenom kandidaturom za predsedničke izbore.
Janjić u izjavi za Tanjug navodi da je nakon Bregzita, Velika Britanija sada samostalni igrač sa velikim uticajem u Srbiji, dok se EU konsoliduje oko Nemačke.
"Onda dolazi SAD, koje hoće da pojednostave političku scenu na globalnom nivou i sigurno da Vašington želi da ima što jednostavniju sliku, da ovde ima iza sebe vladu koja bi možda bila žešća prema Rusiji, da bi mogao jeftinije da trguje sa Moskvom", smatra Janjić.
Dodaje da je najnoviji faktor koji pojačava interes Amerike za sastav vlade Turska, puč u toj zemlji i ta "nedovršena situacija", kao i priprema Amerike za obračun sa Saudijskom Arabijom o vahabizmom.
Navodi, takođe, da i ruska strana ima svoja očekivanja.
"Ruska definicija je bila vrlo jasna, oni ne govore o imenima, već o očekivanjima – da budu konsultovani ako se išta menja u energetskom sektoru. Nikad nisu rekli Bajatović, ali traže da budu konsultovani", navodi Janjić i podseća na reči ambasadora Rusije da Vučića drže za reč da će biti Kancelarija ili neki sektor koji će se baviti posebno odnosima sa Rusijom.
"Posebno su visoka njihova očekivanja u domenu odbrane, poštovanja ugovora o vojno-tehničkoj saradnji i domenu diplomatije i usaglašavanja politika, odnosno da Srbija slučajno ne ode na stranu onih koji zavode sankcije, to je nešto što bi Rusiji predstavljalo crvenu liniju", smatra Janjić.
Razume, dodaje, opoziciju i javnost koji bi što pre da vide imena ministara, ali ističe da je u ozbiljnoj politici to kraj priče, jer se prvo napravi program, zatim se traže odgovarajuća institucionalna rešenja – sastav vlade, podela nadležnosti između ministarstava, pa tek na kraju dolaze ljudi.
"I to što kasnije to bolje. Da bude temeljno, jer vidimo da i vlada u tehničkom mandatu može da funkcioniše i održava život institucija, a bolje je prirpemiti za novu vladu i novu sistematizaciju i novi program", naveo je Janjić.
Mogući scenariji o izgledu vlade 
Smatra da postoji nekoliko mogućih scenarija kad je reč o izgledu nove vlade, a jedan od njih je mogućnost da vladajuća većina uglavnom ostane ista, uz SPS, manjine i podršku Zukorlićeve liste, ali sa nekoliko ozbiljnih intervencija na sektoru privrede, poljoprivrede, obrazovanja i vrlo pažljivim promišljanjem kako da se radi sa poglavljem 23 i sa Kosovom.
Drugi scenario, koji je prema njegovim rečima, možda manje verovatan, ali poželjniji je da Vučić napravi radikalnu promenu u personalnom sastavu svog kabineta.
"Možda je upravo izjava Vučića išla za taj scenario, da se održe oni koji su bili dosledni u politici, a ne u vladi, znači da se neki kadrovi pomere iz SNS-a i drugih stranaka", rekao je Janjić.
Postoji, kaže, i treći scenario – da to bude jedna "vlada papazjanija",  koja bi ličila na Dačićevu vladu iz 2012. godine, ali dodaje da ne veruje da će se taj scenario i desiti.
"Ni aprilski scenario više ne igra, da se u suštini sa malo modernizacije promeni struktura bivše vlade, sa malom marginalizacijom SPS-a i samog Ivice Dačića, jer on nosi jedan deo rizika i ako uđe i ako ne uđe u vladu. To se malo promenilo, ali su sad postali daleko veći rizici", smatra Janjić.
Janjić isključuje mogućnost da neko drugi formira vladu i smatra da mandatar Vučić ne spekuliše sa sopstvenom kandidaturom za predsedničke izbore.
"Na primeru Vučića imamo političara koji je dobio ogromno poverenje građana, pre svega on, pa onda lista, ogromnim radom i investicijama, a to znači i obavezom da se to nastavi", rekao je Janjić i dodao da očekuje da Vučić završi posao oko nove vlade.
Dodao je i da bi ukoliko Vučić ne formira vladu, to značilo da je pogazio sve ono što je do sada započeo i realizovao.
"Vučića ne očekujem u ulozi predsedničkog kandidata, smatram ga ozbiljnim političarem i odgovornim čovekom, a to bi bio čin neodgovornog čoveka", zaključio je Janjić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.