Izetbegović prva žrtva obračuna SAD sa Erdoganom

Izvor: Vesti-online.com, 24.Jul.2016, 12:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Izetbegović prva žrtva obračuna SAD sa Erdoganom"

Lider SDA Bakir Izetbegović mogao da bude prva žrtva neizbežnog američkog obračuna sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, ako ne shvati izmenjenu Erdoganovu poziciju i nastavi da ga podržava u destruktivnom pohodu na američke interese, organizacije i ljude, smatra stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević.

Galijašević smatra da će Amerikanci "ućutkati" Izetbegovića ukoliko ne napusti Erdogana.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
- Erdogan više neće moći da realizuje nijedan politički, niti ekonomski cilj preko Bakira Izetbegovića, a razgranati ekonomski interesi Turske u BiH i Srbiji biće predmet teških opstrukcija i pritisaka kakve samo Amerikanci izvode kao specijalne operacije - rekao je Galijašević za portal "Poligraf njuz".

Odgovarajući na pitanje da li je moguć ponovni puč u Turskoj i kakve bi posledice to imalo po BiH i Srbiju, Galijašević je naveo da je Erdogan svestan da će američke tajne službe nastojati da ga uklone sa vlasti, zbog čega se on obračunava i najavljuje promenu spoljnopolitičke strategije turske države.

Galijašević očekuje da će se, dugoročno gledano, Erdogan baviti očuvanjem svoje vlasti i vlastitog života i da će vrlo malo vremena imati za destruktivne geopolitičke igre na Balkanu, posebno u BiH i Srbiji.

- Njegova jedina politička karta i trojanski konj na Balkanu je Bakir Izetbegović, ali mu korišćenje te karte više neće dozvoliti ni Amerikanci, ni Nemci. Erdogan odlazi sa Balkana, a time i Izetbegović dobija rok političke upotrebe i jasnu političku agendu koje se mora držati - ocenio je Galijašević.

Galijašević je rekao i da je BiH najveća vojno-politička tvrđava Al Kaide i Islamske države, najvažnija teroristička baza na evropskom kontinentu, te naveo da u BiH postoje 64 teroristička kampa za konstantne vojne i vjerske obuke posredstvom kojih se regrutuju mladi za odlaske na strana ratišta i izvođenje terorističkih akcija u regionu i na kontinentu.

- Posredstvom ovih kampova, kao i više od 1.000 nevladinih organizacija, potpuno neometano vrši se pranje novca za finansiranje terorističkih aktivnosti - naveo je Galijašević i dodaje da BiH, iako predstavlja terorističku bazu u srcu Evrope, ni do sada nisu zaobilazile terorističke akcije, pa je od završetka građanskog rata u bivšoj SFRJ bilo najmanje 27 takvih akcija na prostorima gde žive Hrvati i Srbi, najviše u srednjoj Bosni i zapadnoj Hercegovini.

On je rekao da nemačka kacelarka Angela Merkel u maniru ostalih zapadnih vlada širi lažnu iluziju bezbednosti među građanima Nemačke i time dodatno rizikuje njihovu bezbednost.

Galijašević smatra da Merkelova ne govori istinu nemačkoj naciji jer je svesna kraha vlastite politike u odnosu prema islamskim ekstremistima i vrlo štetnog delovanja na Balkanu, posebno u BiH, gde je njena politika bila podrška islamističkoj političkoj strukturi u Sarajevu poznata kao "britansko-njemačka inicijativa" i podrška neradu i odsustvu bilo kakve akcije protiv terorističkih grupa, organizacija i vojnih kampova u BiH.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.