Izvor: Vesti-online.com, 24.Jul.2016, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istanbul: Miting jedinstva u osudi puča

Desetine hiljada pristalica glavne turske opozicione grupe, kojima su se pridružili i članovi vladajuće stranke, okupilo se u nedelju u Istanbulu u znak osude pokušaja puča 15. jula, a reč je o prvom mitingu jedinstva u osudi pokušaja udara protiv predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Demonstranti su se okupili na mitingu koji je sazvala najveća opoziciona sekularna stranka levog centra Republikanska narodna partija, a da bi se iskazalo patriotosko jedinstvo, a skupu se >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << priključila i Erdoganova konzervativno islamska partija Pravde i razvoja (AKP).

Oko trga su podignute čelične ograde kako bi se zaštitili učesnici mitinga, koji su u ograđeni prostor ušli kroz bezbednosne kontrolne punktove, noseći postere sa natpisima "NE pučevima" i "Stojimo uz republiku i demokratiju".

- Pokušaj puča je učinjen protiv naše demokratske, sekularne, socijalne države, koja ima vladavinu prava - rekao je u obraćanju okupljenima predsednik Republikanske narodne partije Kemal Kilidždaroglu.

On je istakao da je usred nereda "parlament ostao ponosan, kao i Turska, poslanici, ljudi na trgu Taksim, i demokratija je pobedila".

Uprkos dubokim političkim podelama u Turskoj, opozicionim demonstrantima pridružio se gradonačelnik Istanbula i drugi lideri vladajuće stranke kako bi osudili mešanje vojske u politiku.

Jedan zvaničnik AKP je nešto ranije rekao da će ta partija preduzeti mere da spreči bilo kakve probleme sa pristalicama opozicije, naglašavajući "da nastoje da ovakve skupove pretvore u mogućnost za nacionalno jedinstvo i zajednički festival proslave demokratije".

Premijer Binali Jildirim poručio je danas putem Tvitera da je Turska "zemlja Turaka, Kurda, Aleva" i da su se pristalice velikih opozicionih stranaka "ujedinile i očitale potrebnu lekciju pučistima".
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.