Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Avg.2017, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Han traži novu politiku prema Turskoj

Evropski komesar za proširenje Johanes Han pozvao je na promenu kursa EU prema pristupanju Turske tom bloku nakon što je predsednik Redžep Tajip Erdogan tražio od Turaka koji žive u Nemačkoj da na izborima u septembru ne glasaju za dve vladajuće partije.

Erodgan je prošle nedelje rekao da nemački građani turskog porekla na predstojećim izborima >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ne treba da glasaju za Hrišćansko-demokratsku uniju (CDU) kancelarke Angele Merkel, Socijaldemokratsku partiju (SDP) Martina Šulca ili Zelene jer su te stranke pokazale anti-turski stav, podseća danas EUObzerver.

"Verujem da je došlo vreme da članice razmotre strateške impilkacije takvog ponašanja. Sleganje ramenima nije dugoročna politička strategija", rekao je Han za nemački dnevnik Zidojče cajtung od 21. avgusta.

Han je svoj zahtev opravdao Erdoganovim mešanjem u kampanju za parlmentarne izbore u Nemačkoj, kao i zahtevom Ankare za izručenje nemačko-turskog pisca Dogana Akanlija (60).

"Mešanje predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u nacionalnu izbornu kampanju, kao i zahtev za izručenje navodnih političkih protivnika, neprihvatljivi su", rekao je evropski komesar koji je od 2014. zadužen za politike susedstva i proširenja EU.

Akanli je uhapšen u nedelju u hotelu u Granadi, stavljene su mu lisice i odveden je na ispitivanje.

Kasnije je pisac oslobođen ali mu nije dozvoljeno da napusti Španiju dok sud ne odluči da li će ga izručiti Turskoj.

Hapšenje turskog disidenta pokazalo je na koji način režimi koji predstavljaju opasnost po bezbednost drugih koriste Interpol da dođu do svojih protivnika u EU, ocenjuje EUObzerver.

Evropski parlament u julu je velikom većinom glasao za obustavljanje pregovora o članstvu u EU sa Turskom jer Ankara, s obzirom na Erdoganovo kažnjavanje političkih protvnika, ne ispunjava demokratske kriterijume Unije.

Međutim, do sada su se članice EU i Evropska komisija uzdržavale od kritikovanja Turske jer nisu želele da isprovociraju izmene sporazuma iz 2016.

Po tom sporazumu bi Turska zadržavala migrante da ne stignu do Grčke a sa ciljem da se ublaži migrantska kriza koja je postala opasnost po jedinstvo EU.

Otpuštanja i hapšenja bez pravnog osnova u Turskoj pokazala su da Ankara "očigledno ne želi da menja kurs, čime se sve više udaljava od Evrope", rekao je Han.

Hana je podržao ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn koji je za nemački dnevnik rekao da "Erdogan ne zna za granice, on želi da izazove prekid pregovora o pristupanju" EU.

"Moramo da ostanemo hladne glave i ne padnemo na to", rekao je Aselborn dodajući da još postoji nada u spas turske demokratije.

Turska je zahtev za članstvo predala još u vreme Evropske ekonomske zajednice 1987, kandidat za članstvo je postala 1999. ali je na putu ka EU slabo napredovala iako su pregovori zvanično počeli pre 12 godina.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.