Gutereš: Iskoristite priliku za mir

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Jun.2017, 22:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gutereš: Iskoristite priliku za mir

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je danas kiparske lidere, Tursku, Grčku i Britaniju da iskoriste mirovni samit i postignu dogovor o ujedinjenju tog etnički podeljenog ostrva.

Gutereš je u izjavi datoj dan pre početka samita u švajcarskom odmaralištu Kran-Montana obećao "čvrstu posvećenost i podršku" pregovorima čiji je cilj okončanje višedecenijske podele Kipra i poboljšanje stabilnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << u regionu istočnog Mediterana.

"Najzad imamo priliku za ponovnim ujedinjenjem Kipra. Pozivam sve učesnike da pokažu volju i vođstvo kakvi su potrebni da bi se postiglo potpuno rešenje", rekao je on.

Specijalni izaslanik UN za Kipar Espen Bart Ejde rekao je da su kiparski lideri odbacili smernice UN za pregovore i da je sada na njima teret pronalaženja puta ka sporazumu.

Zvaničnici su naveli da su se primebde na dokument UN svodile na pitanje bezbednosne strukture u slučaju da se Kipar ujedini kao federacija.

Samit, na kom će učestvovati i "garanti" Kipra Grčka, Turska i Britanija, fokusiraće se na iznalaženje obostrano prihvatljive bezbednosne formule, kao i na pitanje teritorije budućih federalnih jedinica.

Kiparski Grci i njihov predsednik Nikos Anastasijadis žele povlačenje oko 35.000 turskih vojnika koji se nalaze u samoproglašenoj Turskoj republici Severni Kipar, formiranoj posle turske invazije 1974, koju priznaje jedino Ankara. Oni takođe traže i ukidanje prava država "garanata" na vojnu intervenciju.

Manjinski kiparski Turci turske trupe smatraju svojom jedinom zaštitom i žele da oni ostanu. Njihov lider Mustafa Akindži je predložio da se status turskih trupa ponovo razmotri 15 godina posle ujedinjenja.

Ejde je rekao da je moguće pomiriti suprotne stavove jer se sve uključene strane slažu da će mirovni sporazum pozitivno uticati na bezbednost ostrva i čitav region.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Gutereš poziva sve Kiprane na dogovor

Izvor: N1 televizija, 27.Jun.2017

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je kiparske lidere, Tursku, Grčku i Britaniju da iskoriste mirovni samit i postignu dogovor o ujedinjenju tog etnički podeljenog ostrva...Gutereš je u izjavi datoj dan pre početka samita u švajcarskom odmaralištu Kran-Montana obećao "čvrstu posvećenost...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.