Gulen: Ako SAD kažu da, idem u Tursku, nema problema

Izvor: B92, 24.Sep.2016, 00:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gulen: Ako SAD kažu "da", idem u Tursku, nema problema

Rim, Berlin -- Imam Fetulah Gulen kaže da je spreman da se vrati u Tursku ukoliko Vašington odobri taj zahtev Ankare.

"Ako SAD kažu - da, onda ću ići, nema problema. Onda ću preostale dane provesti mučen od vlade i pred Boga ću kao čist čovek", rekao je Gulen u intervjuu za nemačku TV stanicu ZDF.

Gulena turske vlasti terete da stoji iza pokušaja puča u julu i traže njegovo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izručenje od SAD. On živi u egzilu u Pensilvaniji i demantuju da je umešan u pokušaj puča.

On insistira na međunarodnoj istrazi optužbi da je umešan u organizaciju puča, a za ZDF kaže da je spreman da u okviru jedne takve istrage odgovara na pitanja, prenosi AFP.

Gulen takođe kaže da turski predsednik Redžep Tajip Erdogan koristi neuspeli puč da bi sebe predstavio kao nacionalnog heroja.

Gulen, koji demantuje da je umešan u pokušaj puča, u intervjuu za italijansku "Stampu" kaže da su evropski lideri učinili malo i da nisu dovoljno kritikovali Erdogana zbog hapšenja desetine hiljada ljudi u vojsci, sudstvu, među novinarima, umetnicima i suspenzije njih gotovo 100.000.

"Spoljni pritisak izbeglica, širenje radikalnih grupa, progon desetina hiljada ljudi, Erdoganovo samopredstvaljanje kao nacionalnog heroja...treba da podstakne evropske lidere da preduzmu efikasne korake da zaustave korake vlade u pravcu autoritarizma", kaže Gulen, prenosi Rojters, ne precizirajući na kakve tačno korake misli.

Prema njegovim rečima, jačanje demokratije, vladavina zakona i poštovanje ljudskih prava su glavni preduslovi da bi se izašlo na kraj sa migrantskom krizom i Islamskom državom na duži rok.

"Ukoliko se to ne desi, Evropa rizikuje da se suoči sa još većim problemom, katastrofom", smatra Gulen.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.