Izvor: Nezavisne Novine, 27.Jul.2016, 22:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan zatvorio 130 medijskih kuća

ANKARA - Turske vlasti saopštile su danas da je smijenjeno 2.400 pripadnika vojske, a zatvoreno više od 130 medijskih kuća, prenijela je stanica CNN Turk, nakon neuspjelog vojnog udara.

Ukupno 726 oficira i 1.684 vojnika su otpuštena, navodi CNN Turk, dodajući da su zatvorene tri novinske agencije, 16 televizijskih kanala i 45 dnevnih listova.

Turske >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << vlasti izdale su danas naloge za hapšenje 47 bivših novinara dnevnog lista "Zeman", u sklopu čistki koje su preduzete u zemlji posle neuspjelog pokušaja vojnog puča 15. jula.

List "Zeman" je bio povezan sa muslimanskim vjerskim vođom Fetulahom Gulenom, kojeg zvanična Ankara optužuje da je organizator puča.

Vlasti su preuzele kontrolu nad tim listom u martu, u sklopu akcije protiv Gulenovih pristalica, nakon čega je novo uredništvo počelo da primjenjuje čvrst provladin stav.

Vjeruje se da će ovi potezi vlasti izazvati još veću zabrinutost među grupama za ljudska prava i zapadnim saveznicima zbog čistki predsjednika Tajipa Erdogana nakon neuspjelog vojnog udara 15. jula.

SAD razumiju potrebu Turske da odgovorne za nedavni pokušaj puča privedu pravdi.

Međutim, hapšenje više novinara je dio zabrinjavajućeg trenda koji obeshrabruje javni diskurs, saopštio je danas Stejt department.

"Mi bismo to videli kao zabrinjavajući trend u Turskoj gdje se organi vlasti, policija i pravosuđe koriste za obeshrabrivanje legitimnog političkog diskursa", rekao je portparol Stejt departmenta Džon Kirbi, prenosi Rojters.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.