Erdogan pravi istoriju - lepotan spaja svet FOTO

Izvor: B92, 26.Avg.2016, 18:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan pravi istoriju - lepotan spaja svet FOTO

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan otvorio je novi most preko Bosfora, jedan od najvećih na svetu, treći po redu koji spaja dva kontinenta - Aziju i Evropu.

Erdogan je izjavio da se nada da će taj most naći svoje mesto u istoriji.

Elegantna konstrukcija izgrađena je u rekordnom roku od samo tri godine, prenose svetske agencije.

Ovaj treći putni i železnički most jedan je od najvećih visećih mostova na svetu i treba da smanji saobraćajnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gužvu u Istanbulu i rastereti dva mosta koja povezuju evropsku i azijsku stranu ovog 18-milionskog grada.

Novi most na Bosforu, koji će nositi ime Javuz Sultan Selim, ima hibridnu strukturu, istovremeno je viseći most i most sa kosim zategama. Takvu konstrukciju ima Bruklinski most u Njujorku, izgrađen u 19. veku.

Most povezuje evropski i azijski deo Bosfora i ima dva stuba udaljena 1.408 metara. Ima četiri trake za drumski saobraćaj i dve pruge, sve u istom nivou.

Zbog geografskih karakteristika moreuza izgradnja mosta bila je izazov i tehničkom pogledu pošto su neke zatege pričvrsćene direktno za tlo.

"Mi smo u Evropi i treći put ćemo se preko mora povezati s Azijom", rekao je Erdogan pre nego što je presekao vrpcu.

"Povezujemo kontinente zahvaljujući jednom mostu. Filmovi iz celog sveta biće ovde snimani", rekao je on.

Takođe lirski nastrojen turski premijer Binali Jildirim je rekao da je "Istanbul grad mostova" grad "bez premca koji povezuje kontinente i kulture".

"Most Javuz Sultan Selim nije samo most već umetničko delo" rekao je Jildirim.

Ovaj most se priključuje spisku spektakularnih građevniskih radova u Istanbulu, gradu u kome je Erdogan bio gradonačelnik. Treći veliki aerodrom u Istanbulu treba da bude otvoren početkom 2018, a tunel Evroazija, ispod Bosfora krajem decembra.

Izgradnja trećeg mosta preko Bosforskog moreuza koštala je gotovo 900 miliona dolara.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.