Erdogan: Odnose sa Rusijom dižemo na viši nivo

Izvor: RTS, 01.Okt.2016, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan: Odnose sa Rusijom dižemo na viši nivo

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ističe da želi da odnosi Ankare i Moskve ne budu samo vraćeni na nivo pre turskog obaranja ruskog vojnog aviona u novembru - već i da budu bolji.
Turski predsednik je na ceremoniji otvaranja jesenjeg zasedanja parlamenta u Ankari rekao i da je cilj vojne operacije Oružanih snaga Turske "Štit Eufrata" na severu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Sirije stvaranje zone bezbednosti, preneo je Sputnjik.

"Operacija 'Štit Eufrata' je legalna operacija. Za nas je poslednja kap u prepunoj čaši bilo kada je Islamska država uputila u Gazijantep 14-godišnjeg mladića da se raznese, nakon čega je poginulo 56 naših građana. Operacija je počela od Džarablusa", ukazao je Erdogan.
Ako bude daljeg napretka, Erdogan je rekao da očekuje da će vojska osloboditi teritoriju od 5.000 kvadratnih kilometara, koja će postati zona bezbednosti.
"Na taj način biće rešen problem izbeglica na našim južnim granicama", napomenuo je turski predsednik.
Prema njegovim rečima, odsustvo podrške za projekat stvaranja zone bezbednosti unutar međunarodne koalicije i svetske zajednice prinudilo je Tursku da se samostalno lati njegove realizacije.
"Mi smo godinama predlagali stvaranje zone bezbednosti na severu Sirije. Nismo čuli da se iko tome protivi, ali nismo videli ni realnu podršku. Teroristički koridor, kao i akcije Radničke partije Kurdistana i ID primorali su nas da sami ostvarimo tu operaciju. Pokazali smo da možemo da radimo to sopstvenim snagama", dodao je turski predsednik.
Turska armija je 24. avgusta počela operaciju "Štit Eufrata" protiv ID i uz podršku sirijske opozicije preuzela kontrolu nad pograničnim gradom Džarablusom na severu Sirije.
Predstavnici sirijskih Kurda ocenili su da dejstva turske armije predstavljaju agresiju i da su usmerena prevashodno protiv Kurda.
"Pogrešan korak Kongresa"
Turski predsednik je osudio američki Kongres zbog glasanja kojim je odbijen veto predsednika SAD Baraka Obame na zakon koji dozvoljava rodbini žrtava terorističkih napada na Ameriku da tuže Saudijsku Arabiju.
Erdogan kaže da očekuje da će ovaj potez Kongresa biti promenjen što je pre moguće i navodi da su odnosi između Ankare i Rijada postali značajno bliskiji poslednjih meseci pošto dve države teže zajedničkim interesima u Siriji, prenosi AFP.
"Odluka Kongresa SAD da dozvoli pokretanje tužbi protiv Saudijske Arabije zbog napada 11. septembra 2001. je nesrećna. Ona se protivi principima individualne krivične odgovornosti za zločine. Očekujem da ovaj pogrešni korak bude promenjen što pre", rekao je turski predsednik.
AFP navodi da su porodice žrtava terorističkih napada na SAD, u kojima je ubijeno najmanje 3.000 ljudi, vodile kampanju za usvajanje ovog zakona, ubeđene da je saudijska vlada imala udela u njima.
Od 19 otmičara aviona kojima su izvedeni napadi, petnaestoro su bili državljani Saudijske Arabije, ali nije dokazana veza sa vladom te države koja je poricala bilo kakvu umešanost.
Američki predsednik nazvao je odbijanje njegovog veta u Kongresu "opasnim presedanom", dok je Saudijska Arabija upozorila da bi ono moglo da ima "katastrofalne posledice".
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.