EP pozvao na zamrzavanje pregovora sa Turskom

Izvor: VOA, 24.Nov.2016, 20:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EP pozvao na zamrzavanje pregovora sa Turskom

Evropski parlament pozvao je na privremeno obustavljanje pregovora o prijemu Turske u EU zbog „nesrazmerne“ reakcije Ankare na neuspeli puč iz jula, iako vlade EU verovatno neće slediti taj savet. Članovi Evropskog parlamenta glasali su sa 479 glasova za i 37 protiv u prilog neobavazujuće rezolucije kojom se zahteva da Evropska komisija i nacionalne vlade sprovedu nešto za šta i sami parlamentarci priznaju da bi bilo mahom simbolično zamrzavanje pregovora koji se odvijaju već 11 godina ali su često zakočeni. Nijedna strana ne očekuje da će Turska u skorijoj budućnosti biti u poziciji da se pridruži Uniji. “Evropski parlament snažno osudjuje nesrazmerne, represivne mere preduzete u Turskoj posle neuspešnog pokušaja vojnog puča u julu”, navodi se u dokumentu dodajući da parlament ostaje predan tome da Turska ostane “usidrena u EU”. Austrija predvodi pozive da se zaustave pregovori o prijemu Turske. Nemačka, Francuska i većina drugih članica Unije za sada podržavaju dalje proširenje i boje se da ne ugroze saradnju turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u rešavanju izbegličke krize. Lideri EU ponovo će raspravljati o Turskoj kada se sastanu na redovnom samitu u Briselu 15 i 16. Decembra.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

I Turska kririkovala EU zbog suprostavljanja ruskim medijima

Izvor: Vostok.rs, 25.Nov.2016, 09:44

Premijer Turske Binali Jildirim kritikovao je Evropsku uniju zbog pokušaja da se suprotstavi ruskim medijima, nazvavši to nedostatkom demokratije.. . „Evropska unija, koja pokušava da zabrani ruske medije, pokazuje siromaštvo svoje demokratije“, izjavio je Jildirim u Ankari.. . U sredu...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.