Dogovor? Erdoganovo izvinjenje odmrzava Turski tok

Izvor: B92, 26.Jul.2016, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor? Erdoganovo izvinjenje odmrzava Turski tok

Turski ministar privrede rekao je da je njegova zemlja spremna da nastavi rad na izgradnji gasovoda iz Rusije, projekta suspendovanog zbog tenzija.

Gasovod Turski tok treba da preveze gas iz Rusije preko Crnog mora za Tursku, odakle bi mogao da bude distribuiran u zemlje Evropske unije. Projekat je predložio predsednik Rusije Vladimir Putin >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 2014. kada je prekinut projekat Južni tok preko Bugarske zbog protivljenja zemalja EU.

Posle sastanka sa ruskim ministrom energetike danas turski ministar ekonomije Nihat Zejbekdži je rekao "Mi smo otvoreni za izgradnju prvog kraka Turskog toka", prenela je ruska novinska agencija Tass.

Turska je obustvila projekat Turski tok kada su se odnosi sa Rusijom pogoršali posle turskog rušenja ruskog vojnog aviona na tursko-sirijskoj granici. Odnosi su se popravili u junu, kada se turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izvinio Rusiji. Taj gasovod treba da zameni dostavu ruskog gasa preko Ukrajine.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ministarstva energetike Rusije i Turske formiraju radnu grupu za „Turski tok“

Izvor: Vostok.rs, 27.Jul.2016, 08:47

Ministarstvo energetike Rusije i Turske formiraće radnu grupu za realizaciju „Turskog toka“, a ministar ekonomije Turske Nihat Zajbekči je tokom susreta sa ministrom energetike Rusije Aleksandrom Novakom potvrdio zainteresovanost za realizaciju ovog projekta, rekao je novinarima zamenik direktora...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.