Dijabakir: PKK ponovo napada, ispaljene rakete na aerodorm

Izvor: B92, 28.Avg.2016, 08:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dijabakir: PKK ponovo napada, ispaljene rakete na aerodorm

Dijabakir -- Nekoliko raketnih projektila ispaljeno je na aerodrom u Dijarbakiru, na jugoistoku Turske, nije bilo poginulih ni povređenih, saopštili su lokalni zvaničnici.

Guverner provincije Dijarbakir Husein Aksoj rekao je da su na policijski kontrolni punkt na aerodromu ispaljene četiri rakete i za napad optužio kurdsku pobunjeničku Radničku partiju Kurdistana (PKK).

Raketiranje aerodroma usledilo je dva dana pošto su kurdski pobunjenici izvršili bombaški >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << napad na policijski punkt u gradu Džizre na jugoistoku Turske, u kojem je poginulo 11 policajaca.

Turska vojska, koja je u sredu u Siriji zajedno s pobunjenicima počela opsežnu ofanzivu na položaje džihadista Islamske države i kurdskih trupa, saopštila je danas da je jedan njen pripadnik ubijen u raketnom napadu snaga Partije za demokratsko ujedinjenje, jedne od vodećih kurdskih jedinica u Siriji, na dva turska tenka, prenela je turska državna agencija Anadolija.

U tom napadu ranjena su trojica vojnika, a napad se dogodio u blizini grada Džarablusa, nad kojim su pobunjenici preuzeli kontrolu od džihadista Islamske države, prenela je agencija Dogan.

Ankara je u subotu poslala još šest tenkova u Siriju, u selo Karkamis na granici s Turskom, te se na sirijskoj teritoriji trenutno nalazi 50 tenkova i oko 380 vojnika.

Cilj ofanzive pod nazivom "Štit Eufrata" jeste proterivanje džihadista, ali i zaustavljanje kurdskih Jedinica za zaštitu naroda, koje, prema tvrdnjama Turske, nastoje da formiraju koridor duž tursko-sirijske granice.

Vlasti u Ankari, SAD i EU smatraju sve te kurdske organizacije terorističkim grupama, ukljuujući i PKK, koja se decenijama bori za autonomiju Kurda u Turskoj.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.