Cilj, srpska govedina bez carine u Tursku

Izvor: B92, 22.Avg.2017, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Cilj, srpska govedina bez carine u Tursku"

Beograd -- Srbija će nastojati da se u bescarinskom režimu sa Turskom nađu goveđe meso, rafinisano suncokretovo ulje, sirovo suncokretovo ulje.

To je istakao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, na poljoprivrednom forum Srbija-Turska koji se održava u Beogradu.

On je naglasio da će na skupu učestvovati 150 turskih kompanija koje su spremne da investiraju u prehrambenu industriju, što govori >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da Srbija ima veliki potencijal u toj oblasti.

Ministar je podsetio da Srbija od 2010. godine ima potpisan sporazum sa Turskom o slobodnoj trgovini i da je došlo vreme da se proširi spisak proizvoda koji su u slobodnom, bescarinskom režimu.

Srbija će turskim kompanijama, kako je rekao, ponuditi dobre uslove za investiranje, a roba bi se osim Turskog tržišta plasirala i na tržište EU i Rusije.

Upitan da li Srbija ima potencijal u govedarastvu, on je rekao da ima i podsetio da poslednjih šest godina naša zemlja proizvede 81.000 tona goveđeg mesa.

"Nama je cilj da uđemo na novo tržište. Da napravimo platformu za razvoj stročarstva, za povećanje stočnog fonda i da zajedno idemo na tržište EU gde imamo neiskorištene kapacitete u pogledu kvora koje su nam date. Od turskih kolega tražićemo određenu kvotu bescarinskog trežima kakve imaju druge zemlje", pojasnio je on.

Govoreći o suši i merama koje će biti preduzete Nedimović je rekao da se utvrđuju posledice i da će narednih nedelja ministarstzvo izađi sa nacrtom mera.

"Naš odgovor su investicije u sisteme za navodnjavanje, promovisanje sistema osiguranja i investicija u protivgradnu zaštitu", zaključio je ministar.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.