Beograd kao centra sveta: Studenti iz 50 zemalja prodefilovali Knezom

Izvor: Blic, 23.Jul.2016, 23:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd kao centra sveta: Studenti iz 50 zemalja prodefilovali Knezom

Studenti iz Turske, Rusije, Libana, Japana, Meksika, Kanade, Eritreje, Kazahstana, Alžira i još 40 zemalja, prošetali su zajedno Knez Mihailovom i tako završili svoje sedmodnevno druženje na Međunarodnoj studentskoj nedelji u Beogradu.

U Srbiji su doneli duh svoje zemlje, a iz nje odlaze s novim znanjem, iskustvom i prijateljima.

-Prijatelji smo na Fejsbuku, pa ćemo se dopisivati - to je bila najčešća >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rečenica, koja se mogla čuti na kraju defilea zastava više od 50 zemalja.

Tako je završena nedelja na kojoj su sutudenti pokazali da je moguće i neophodno da svet zajedničkim snagama prekine sukobe.

- Ovo je 10. godina da Svetski omladinski talas organizuje ovakav događaj. Mi smo ponosni što je ove godine 150 studenata došlo u Beograd u trenutku kada u svetu bukte sukobi i pokazalo svetskim liderima, koji ne mare za potrebe mladih, da možemo da sarađujemo - kaže Aleksandra Savić, PR studenske nedelje i  dodaje da im je drago što su i studenti iz Turske uspeli da dođu.

Nekima je dolazak u Beograd bio prvi odlazak izvan granica sopstvenih zemalja. Među njima je i Mudamed iz Bejruta, koji prošle godine prvi put leteo avionom, pa je oslučio da ponovi to iskustvo.

- Meni je privilegija što mogu da predstavljam svoju zemlju na ovakvim okupljanjima. Ovde sam naučio mnoge stvari i upoznao mnogo ljudi. Voleo bih da oni dođu u Bejrut. Znam da u medijima čuju ružne stvari koje se dešavaju u Libanu, ali ih ja ohrabrujem da dođu - kaže Muhamed.

Ajna je iz Kazahstana je prvi put je došla u Srbiju, pre svega zbog mogućnosti da upozna ljude iz celog sveta.

- Zanimljive su teme o kojima smo tokom ovih dana razgovarali, ali je još interesantnije kada možete čuti kako o njima razmišljaju ljudi u Japanu, a kako u Kanadi. Prosto mi je nevrovatno da si imamo različite pogleda, a da smo ipak saglasni oko suštinskih stvari - objašnjava Ajna.

Ono što je osnovni utisak svih učesnika jeste činjenica da nema razlika. To je uočila i Katarina, studentkinja arhitekture iz Beograda, koja ja volontira na ovom događaju, jer smatra da studenti u svetu treba da budu povezani.

- Jedno veče smo išli u kafanu i svi su igrali uz našu narodnu muziku što je bilo nešto najlepše što sam videla. Već razmišljam da apliciram za slične događaje u svetu - kaže Katarina.

Za Kristinu iz Zagreba je najbolje bilo druženje s ljudima s prostora bivše Jugoslavije.

- Nije u pitanju to što se mi zbog jezika lakše razumemo, nego to što smo jako slični, pa se brzo skontamo - poručuje Kristina.

Ono što će svi naši sagovornici poneti iz Beograde jesu nova prijateljstva i saznanje da gde god sutra da otputuju imaju dragog prijatelja s kojim mogu da sednu na kafu. Ono što je Beograd dobio je još jedna potvrda da je grad u kome je svako dobrodošao.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.