Bajden: Turska spremna da ostane u Siriji dokle god je potrebno

Izvor: Vostok.rs, 26.Avg.2016, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajden: Turska spremna da ostane u Siriji dokle god je potrebno

Američki potpredsednik Džozef Bajden je izjavio da je Turska spremna da ostane u Siriji dokle god je potrebno da se uništi DAEŠ.

Bajden je to rekao tokom posete Švedskoj, dan nakon što je u Turskoj razgovarao sa predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom. „Mislim da su Turci spremni da ostanu tamo koliko god je potrebno“, rekao je Bajden novinarima, preneo je „Rojters“. Bajden je istakao da u Ankari raste svest da DAEŠ predstavlja „egzistencijalnu pretnju“ po Tursku.

Snage sirijskih Kurda počele su da se povlače istočno od Eufrata, što je bio jedan od ključnih zahteva zvanične Ankare nakon što je u sredu poslala svoju vojsku na istok Sirije kako bi osvojila Džarablusu, ključno uporište DAEŠ-a uz granicu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Turske. Bajden je u Turskoj upozorio da će snage sirijskih Kurda izgubiti američku podršku ako se ne povuku istočno od Eufrata.

Bajden: „Severni tok 2“ — loš aranžman za Evropu

Evropi su potrebni različiti izvori energije i zato je projekat gasovoda „Severni tok 2“ loš sporazum za region, izjavio je Bajden. Američki političar dodao je da tržište treba da bude otvoreno i konkurentno. Bajden se nalazi u jednodnevnoj poseti Švedskoj, tokom koje namerava da razmatra pitanja saradnje ove skandinavske zemlje i SAD, krize sa izbeglicama i migracije. Ranije je švedski list „Svenska dagbladet" javio da će Bajden takođe obratiti pažnju i na problem energetske bezbednosti, uključujući i projekat „Severni tok 2".

Projekat „Severni tok 2" podrazumeva izgradnju dve linije cevovoda, a ukupnim kapacitetom od 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje od ruske obale Baltičkog mora do Nemačke. „Gasprom" će biti vlasnik 50 odsto projekta, a evropske kompanije OMV, BASF, „Endži", „Šel", „Juniper" (odvojen iz E.ON) — po 10 odsto. Planirano je da se novi gasovod izgradi pored „Severnog toka".

Ranije su partneri za izgradnju „Severnog toka 2" obavestili nemačko i poljsko antimonopolsko regulatorno telo o osnivanju zajedničkog preduzeća. Nemačka je dala svoju saglasnost, a Poljska je krajem jula izrazila primedbe. Nakon toga, partneri su saopštili da su odlučili da povuku obaveštenje dato Poljskoj i potraže alternativne opcije za učešće u projektu.

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.