Izvor: Blic, 14.Avg.2016, 00:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ankara kritikovala visokog komesara UN za ljudska prava

Turske vlasti kritikovale su danas visokog komesara UN za ljudska prava Zeida Rada al Huseina zbog izjave da bi Ankara trebala da ublaži žeđ za osvetom, nakon neuspelog državnog udara i negirale da su tokom čistki koje su usledile, kršena ljudska prava u toj zemlji.

Husein je ove sedmice pozvao Ankaru da poštuje prava hapšenih nakon pokušaja puča od 15. jula.

Vlasti su suspendovale, pritvorile ili započele istragu protiv nekoliko desetina hiljada vojnika, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << policajaca, sudija, novinara i javnih službenika.

Portparol turskog Ministarstva spoljnih poslova Tanju Bilgič rekao je da su Huseinovi komentari neprihvatljivi.

- To je u najmanju ruku nespretna izjava zvaničnika UN zaduženog za ljudska prava, koji kaže da nema saosećanja pučiste, umesto da osudi teroriste koji su pokušavali da izvedu krvavi puč - kazao je Bilgič.

Zapadni saveznici strahuju da turski predsednik Redžep Tajip Erdogan koristi puč i čistku da bi učvrstio svoju moć.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.