Izvor: Blic, 24.Jul.2016, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Amnesti Internešenel": Zatvorenici nakon neuspelog vojnog puča zlostavljani, mučeni i silovani

Organizacija za zaštitu ljudskih prava "Amnesti internešnel" saopštila je danas da poseduje "pouzdane dokaze" o zlostavljanju i mučenju uhapšenih u Turskoj nakon neuspelog pokušaja vojnog udara.

Ten thousand Turkey coup prisoners 'raped, starved and hogtied' https://t.co/ttd7gTmQ9h pic.twitter.com/shGiFM4MQ9

"Amnesti" u svom izveštaju tvrdi da su pojedini uhapšeni bili podvrgnuti "batinanju i mučenju, uključujući silovanje u zvaničnim i nezvaničnim zatvorskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << centrima u Turskoj".

Organizacija za zaštitu ljudskih prava navodi da su dobili izveštaje da je policija u Ankari i Istanbulu primoravali zatvorenike da i do 48 časova budu u neugodnim položajima. "Amnesti" navodi da je uhapšenima uskraćivana hrana, voda i medicinska njega, te da su izloženi verbalnom zlostavljanju i pretnjama.

Advokati iz Ankare, koji zastupaju uhapšene, rekli su "Amnesti internešenelu" da su im klijenti ispričali da su videli silovanje višerangiranih vojnih oficira.

"Amnesti internešenel" napominje da su najvišerangirani oficiri bili izloženi mnogo gorem tretmanu od ostalih zatvorenika.

Višerangirani turski zvaničnik negirao je tvrdnje "Amnesti internešenela" i poručio je da Turska podržava ljudska prava.

- Apsurdna je i sama zamisao da Turska, koja teži članstvu u EU, ne poštuje zakon. Kategorično negiramo optužbe i ohrabrujemo organizacije da nepristrasno izveštavaju o pravnim koracima preduzetim protiv osoba koje su hladnokrvno ubili skoro 250 civila - naglasio je zvaničnik.

Pročitajte još:

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kasno sinoć je izjavio da je posle neuspelog vojnog udara uhapšeno ukupno 13.165 osoba, uključuući 8.838 vojnika, 2.101 sudiju i tužioca, 1.485 policajaca, kao i 689 civila.

Turski premijer Binali Jildirim istakao je da su među uhapšenim najmanje 123 generala i admirala.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Amnesti internešnel: Zatvorenici u Turskoj zlostavljani i mučeni

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Jul.2016

LONDON - Organizacija za zaštitu ljudskih prava "Amnesti internešnel" saopštila je danas da posjeduje "pouzdane dokaze" o zlostavljanju i mučenju uhapšenih u Turskoj nakon neuspjelog pokušaja vojnog udara..."Amnesti" u svom izvještaju tvrdi da su pojedini uhapšeni bili podvrgnuti "batinanju i...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.