Zašto pilot i kopilot pre leta ne jedu istu hranu?

Izvor: Vesti-online.com, 13.Avg.2017, 06:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto pilot i kopilot pre leta ne jedu istu hranu?

Da istu hranu ne jednu pilot i kopilot pre leta često primenjuju mnoge kompanije iako je važno je reći da ova praksa nije propisana zakonom, ali je u pravilu donose same avionske kompanije kako bi što bolje zaštitile svoje putnike.

Sigurnost putnika u avio prevozu gotovo je u potpunosti u rukama osoblja, tako da piloti na komercijalnim letovima moraju poštovati određene stvari, ali na mnoge mogu i uticati.

Piloti najčešće mogu birati i kopilota s kojim bi >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << hteli da lete, a na izboru im je uvek i osoba s kojom nikako ne žele deliti kokpit. Ipak, neka pravila nikako ne smeju prekršiti, a jedno od njih govori kako pilot i kopilot pre leta ne smeju da jedu istu hranu.

Iako se pravilo na prvu može činiti čudnim, za njega postoje jako dobri razlozi, a oni su, naravno, sigurnosni. Na primer, ako nešto pođe naopako s obrokom jednog pilota i on se otruje hranom, drugi pilot neće doživeti istu sudbinu te će moći preuzeti upravljanje avionom.

Važno je dodati kako ta praksa nije propisana zakonom, ali je u pravilu donose same avionske kompanije kako bi što bolje zaštitile svoje putnike. Takođe, pilotima se savetuje i da izbegavju određene hrane pre leta, poput sirove ribe.

Trovanje je hranom na letovima retkost, ali zabeleženi su neki slučajevi. Najpoznatiji je onaj iz 1982. godine, kad se pokvarenim pudingom otrovalo čak 10 članova posade uključujući pilota i kopilota, a da stvar bude gora, reč je bila o prekooceanskom letu Njujork - Lisabon. Ipak, čak i tada piloti su zadržali pribranost i uspeli da se vrate u Boston.

S obzirom na današnju praksu konzumiranja hrane prije leta, gotovo je nemoguće da se oba pilota otruju hranom.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.