Zašto ne biste putovali Beogradom?

Izvor: Prva.rs, 09.Avg.2014, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto ne biste putovali Beogradom?

Putopisi se obično pišu o dalekim, egzotičnim predelima. Međutim, Spomenka Krajčević pokazuje da se može putovati i po rodnom gradu, po vertikali i horizontali – kroz njegove predele, njegovu istoriju, legende, arhivsku građu, odsjaje u svesti posmatrača. Umesto putopiscu, prolazniku, grad se otkriva pažljivom, stalno prisutnom posmatraču, šetaču koji upija poznate predele, istražuje njegove slojeve i gradi nove, sopstvenim doživljajima ili domišljanjem. Prizori su pokretač >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << priča koje ne moraju imati nikakve veze s realnošću osim varnice koje su upalile u svesti šetača. Upravo su te kratke prozne crtice, književna nadgradnja faktografske građe, ono što očarava u knjigama Spomenke Krajčević. Tek nagoveštene u delu „Kalemegdan izbliza“, raštrkane po „Krugu dvojke“, zablistale su u knjizi „Šetnje Adom“.
Šetajući Adom, Spomenka je otkrila ceo svet...
- Ada, naravno, nije samo kupalište, mada je pre više od veka postala značajna Beograđanima upravo kao mesto za kupanje, veslanje i jedrenje. Gotovo istovremeno sa tim velikim adskim pričama, počela je i istorija Ade Ciganlije kao mesta za boemski provod. Znatno kasnije, tek kad su Adu sa kopnom povezale prevlake, ona je postala i mesto za šetnju. Moja Ada je Ada šetaca, o čemu govori uvodni deo knjige  „Šetanje Adom i adski šetači“.  
A šta je najlepše na Adi?
- Pretpostavljam svakom nešto drugo. Meni su najlepši reka, vrbaci kraj reke i zagonetni život adskih splavova.   
Kako izgleda putovati beogradskim trasama?
- Kada se mnogo puta njima prođe uočavaju se detalji iza kojih su skrivene razne sudbine, razne životne priče. Za mene je pisanje mojih knjiga bilo – rekonstrukcija tih priča, zamišljanje, dopričavanje. Što pažljivije gledaš, više ćeš videti.    
Otkud ideja da objavite baš beogradske putopise?
- Beograd je grad u kome sam rođena i u kome sam provela ceo život, pre svega u okviru kruga dvojke, na Kalemegdanu i  na Adi. To su moje životne staze.
Gde biste odveli strance koji dođu u naš grad?
- Sve svoje goste vodim na Kalemegdan i na Adu. Kalemegdanske i adske vizure govore i same za sebe, ali zgodno je i kad ih dopuni poneka priča.  
Da ste živeli u nekom ranijem periodu Beograda, koji biste izabrali?
- Mislim da je Beograd, uprkos tome što možemo da zamerimo ovo ili ono, sve lepši. Nešto se gubi ali se drugo dobija. Ko ima vremena i volje da švrlja po Beogradu, može da nađe bezbroj njegovih slojeva, da vrati vreme.
Gradski šmek je...
- Baš to - šetati gradom.
 

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.