Plan sedenja u rimskom Koloseumu

Izvor: B92, 27.Jan.2015, 22:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plan sedenja u rimskom Koloseumu

Pre nekoliko stotina godina gledaoci u rimskom Koloseumu su lako mogli da pronađu svoje sedište zahvaljujući crvenim brojevima iznad ulaza.

Ono šta je zapanjujuće je to da naznake tih brojeva i dalje postoje, prenosi Dejlimejl.

Tim koji je zadužen za obnovu Koloseuma je primetio obojene latinske brojeve visoko iznad ulazne kapije.

“Ovo je izuzetno otkriće jer nismo očekivali da su tragovi crvene boje i dalje očuvani,” izjavila je direktorka Koloseuma >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Rozela Rea.

“50.000 gledalaca je imalo karte na kojima je pisalo na koji ulaz treba da uđu.”

“Unutar arene je bilo još brojeva koji su pomagali ljudima da dođu do svojih sedišta koja su im dodeljena u zavisnosti od socijalne klase kojoj su pripadali,” dodala je Rea.

Najbolje mesto je naravno imao car, u svojoj privatnoj loži.

Koloseum trenutno prolazi kroz rekonstrukciju vrednu 33 miliona dolara kako bi se očistila prljavština koja se nakupila od Srednjeg veka.

Foto: Pixabey

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.