Ovo su najtopliji gradovi Rusije

Izvor: Vesti-online.com, 26.Jul.2016, 01:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo su najtopliji gradovi Rusije

Zima je jedna od najčešćih asocijacija kada je reč o Rusiji. Međutim, u ovoj zemlji postoje gradovi u kojima tokom cele zime može da ne padne sneg i gde možete da se sunčate u svako doba godine. Tamo žene oblače bunde kada temperatura "padne" na +10 stepeni Celzijusa, lubenice su tamo žute, a na vrhu planine se pije konjak.

Najtopliji region Rusije je južni Krasnodarski kraj, gde se nalaze popularne banje Krasnodara, Sočija, Anape i Gelendžika. Među njima se svojim >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << letnjim maksimumom od +39 stepeni Celzijusa izdvaja Soči. Paradoksalno zvuči, ali upravo u Sočiju su održane Zimske olimpijske igre 2014. godine.

Posle tog svetskog sportskog događaja, nekadašnji osrednji sovjetski banjski gradić, gde se na svakom ćošku prodaje šašljik (ruski ražnjići) i pevaju se karaoke, postao je uređeni megapolis sa kafeima, restoranima i prodavnicama sa robom za svačiji ukus.

Pa ipak, čak i posle olimpijske modernizacije, vreli južni grad nije izgubio svoj istorijski banjski šarm. Ovde se i dalje mogu videti žene koje na +10 šetaju u bundama, a na pitanje zašto to rade, odgovaraju: "A kad inače da nosimo bunde"?

Lubenice se gaje u mnogim regionima Rusije, pa čak i u sibirskoj Evenkiji, ali ipak zbog tople klime najbolje uspevaju u Astrahanju, gde je leti prosečna temperatura +25 stepeni. One su jarkocrvene i slatke, pucaju čim se u njih zarije nož... Vredi doći ovamo u avgustu i posetiti festival "Ruska lubenica", gde se mogu degustirati razne vrste ovog ukusnog ploda.

Lubenice nisu jedino zbog čega vredi posetiti topli Astrahanj. Jedan od razloga je i susret sa rekom Volgom, koja se ovde uliva u Kaspijsko more. Privatne firme Astrahanja iznajmljuju brodiće i čamce, a turističke agencije imaju u svojoj ponudi ribarenje. I naravno, ne zaboravite da posetite prelepi Astrahanjski kremlj, koji je izgrađen još za vreme Ivana Groznog krajem 16. veka.

Smatra se da su Jalta i Sevastopolj najtopliji gradovi na Krimu, ali u Jevpatoriji vrućina može dostići i +41 stepen Celzijusa. Ovaj grad ima samo 100.000 stanovnika. Pored sunčanja i izležavanja na plaži, gradić je interesantan i zbog tragova koje su ovde ostavili mnogi narodi.

U ruskoj republici Dagestan, koja se zbog složenog reljefa zove još i "zemlja planina", nalazi se Mahačkala, jedan od najtoplijih gradova Rusije. Ovde letnja temperatura dostiže +38 stepeni Celzijusa. U Mahačkali kao nigde drugde možete uživati u toplim večerima. Na primer, možete se prošetati do starog svetionika na uzvišenju okruženom uskim istočnjačkim uličicama i niskim kućama, ili sedeti na peščanoj plaži Kaspijskog mora.

Ali najbolje je da kupite legendarni dagestanski konjak ili vino i popnete se na vrh Tarki Tau, odakle se otvaraju najlepši prizori Mahačkale i Kaspijskog mora. Tuda je nekada prolazio Put svile, a danas se tu nalazi samo naselje Tarki sa svega hiljadu stanovnika.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.