JAT
JAT

Jat je naslednik društva za vazdušni saobraćaj Aeroput osnovanog 17. juna 1927. godine.
Iz Aeroputa je nastao Jugoslovenski aerotransport 01. aprila 1947. godine koji je 08. avgusta 2003. godine promenio ime u Javno preduzeće za vazdušni saobraćaj Jat Ervejz.

Od 28. jula 2008. godine Jat Ervejz menja vlasničku strukturu i sadašnji zvanični naslov kompanije je Akcionarsko društvo za vazdušni saobraćaj Jat Ervejz a.d. Jat je član Međunarodne asocijacije avioprevozilaca IATA od 1961. godine i Asocijacije evropskih avioprevozilaca AEA od 1971. godine. Bio je među prvim kompanijama kojima je IATA 2005. godine dodelila IOSA sertifikat za sigurnost izvršenja saobraćaja, karta se može naručiti i online preko internet sajta što je uvedena kao novina. Kompanijom Jat možete leteti direktno do svih većih gradova Evrope po neverovatno niskim cenama i pristupačnim.

Air Serbia stilizovano i izvedeno Jat Ervejz je nacionalna avio kompanija Srbije. Sedište glavno je beogradski aerodrom Nikola Tesla. Većinski vlasnik je Vlada Republike Srbije sa 51% a suvlasnik sa 49% je Etihad ervejz, nacionalni avio prevoznik, Ujedinjenih Arapskih Emirata. 1. avgusta 2013. godine saopšteno je da će se avio park Er Srbije sastojati od 10 iznajmljenih aviona tipa Airbus A319 i da će unutrašnjost aviona biti uređena po uzoru na avione Etihad ervejza. U toku su i veći pregovori sa Boeingom i Airbusom o nabavci nekoliko novih aviona za kraće letove i da se planira nabavka širokotrupnih aviona za interkontinentalne letove.

Prvi avion Er Srbija registarskih oznaka Ju Apc pristigao je u flotu 19. oktobra 2013. Radi se o iznajmljenom avionu tipa Airbus A319 koji je star osam godina i prvi let je obavio 23. novembra 2005. Prvi avion koji je u saobraćaj ušao 26. oktobra 2013. na liniji Beograd - Abu Dabi. Novi avioni tipa Airbus A319 će biti obojeni u novu šemu, specijalno osmišljenu za Er Srbiju. Na repu aviona se nalazi stilizovani dvoglavi orao i Grb Republike Srbije. Posle nekog vremena razrađeni su ugovori i sve je ugovoreno na vreme, sada avioni imaju i nova sedišta koja se koriste na kraćim rutama u avio kompaniji Etihad ervejz. Srbija je mala zemlja na Balkanu po svojoj veličini i broju stanovnika, ali u oblasti vazduhoplovstva ima dugačku tradiciju i najbolje pilote, kako u gradnji tako i u održavanju vazduhoplovstva.

Još krajem 20 ih godina prošloga veka u Srbiji se grade prve radionice za održavanje vazduhoplova u okviru kompanije AEROPUT. Po završetku drugog svetskog rata kompanija je preimenovana u JAT da bi 2003. godine dobila ime Jat Ervejz. U čitavom tom periodu od 80 godina celokupno održavanje flote, pre svega zapadne proizvodnje obavljano je i obavlja se u našim hangarima i radionicama. Kompanija Jat Tehnika nastala je izdvajanjem od matične kuće Jat Ervejz 01. 01. 2006. godine i danas posluje kao nezavisno preduzeće koje pruža veoma široku lepezu usluga u održavanju aviona.

Sa preko 85 godina iskustva u održavanju vazduhoplova velikim brojem radionica i hangarskog prostora i širokom bazom klijenata iz raznih delova sveta, Jat Tehnika smeštena u delu međunarodnog aerodroma Nikola Tesla u Beogradu, danas predstavlja najmodernije opremljen MRO centar u jugoistočnoj Evropi. Skupština kompanije Jat Ervejz je potvrdila nedavno odluku Vlade Srbije o imenovanju novog generalnog direktora tog preduzeća Daneta Kondića. Jat ima kapacitet da preveze sve putnike.

Izdvojena su dva aviona koja leti isključivo čartere a ostali avioni iz flote kada se vrate sa redovnih linija se uključuju u čarter saobraćaj po potrebi. Srpska aviokompanija Jat Ervejz dobila je dozvole i za čarter letove za Tursku koji će se odvijati tokom ove godine.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

KK Tower ugostio KK Crvenu Zvezdu i KK Starčevo

VRŠAC – Mini basket selekcije KK Crvena Zvezda, KK Starčevo i KK Tower, u nedelju u hali Vazduhoplovne akademije u Vršcu, odigrale su mini turnir u cilju promocije košarke u Vršcu. U renoviranoj hali nekadašnjeg JAT vršački...

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 04.Mar.2024, 09:57

Detaljnije >>

Fasada se obrušila u centru Sarajeva, povrijeđena žena

SARAJEVO - U centru Sarajeva, u ulici Ferhadija sa poznatog JAT-ovog nebodera obrušila se fasada te je tom prilikom povrijeđena žena.

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Feb.2024, 17:21

Detaljnije >>

[POSLEDNJA VEST] Jat Tehnika završila drugu konverziju iz putničke u kargo konfiguraciju aviona Boing 767

[POSLEDNJA VEST] Jat Tehnika završila drugu konverziju iz putničke u kargo konfiguraciju aviona Boing 767

Kako je danas saopštila kompanija Jat Tehnika, uspešno su kompletirali drugu konverziju iz putničke u kargo konfiguraciju aviona Boing 767-300. Kako kažu iz kompanije, konverzija je urađena isključivo od strane tima Jat Tehnike, nakon prve konverzije koja je obavljena u partnerstvu sa izraelskom kompanijom IAI. Kompanija je najavila da uskoro počinje sa konverzijom i trećeg Boinga 767 iz putničke u kargo konfiguraciju.   Tim Jat Tehnike koji je radio na konverziji /...

Izvor: TangoSix.rs, 14.Feb.2024, 16:52

Detaljnije >>

Lasta, Jugoinspekt, Toza Marković iz Kikinde: Koja preduzeća su u planu za privatizaciju ove godine?

Tokom ove godine moguća je privatizacija 13 državnih preduzeća, a među njima su beogradska Lasta, Jugoinspekt,...

Izvor: Radio 021, 04.Feb.2024, 09:41

Detaljnije >>

Koja preduzeća su ove godine predviđenja za privatizaciju?

Tokom ove godine moguća je privatizacija 13 državnih preduzeća, a među njima su beogradska Lasta, Jugoinspekt, Štamparija...

Izvor: Kamatica.com, 31.Jan.2024, 17:00

Detaljnije >>

Mali čestitao Er Srbiji: Prevezeno 4,19 miliona putnika, što je skok od 53 odsto

SRBIJA – Er Srbija nastavlja da obara rekorde i da postiže fantastične rezultate, objavio je ministar finansija Siniša Mali na Instagramu. “Pre deset godina, imali smo JAT koji je bio na rubu bankrota. Danas, deceniju kasnije, srpska...

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 14.Jan.2024, 12:42

Detaljnije >>

Ministar Mali čestitao na fenomenalnim rezultatima: Er Srbija nastavlja da obara rekorde, u 2023. godini prevezla 4,19 miliona putnika

"Pre deset godina, imali smo JAT koji je bio na rubu bankrota. Danas, deceniju kasnije, srpska nacionalna avio-kompanija živi viziju koju smo tada tek sanjali"

Izvor: 24sedam.rs, 14.Jan.2024

Detaljnije >>