Gde u avionu imate najveću šansu da preživite?

Izvor: Vesti-online.com, 01.Jul.2015, 05:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gde u avionu imate najveću šansu da preživite?

Zahvaljujući novinarima magazina "Tajm", koji su obradili podatke iz vazduhoplovnih nesreća u poslednjih 35 godina (u kojima je bilo poginulih i preživelih), došlo se do informacije koju nije loše znati ukoliko često letite... ili se plašite letenja avionom.

Statistički gledano, zaista postoje mesta u avionu koja su bezbednija od drugih i koja je mudro rezervisati. Ta se sedišta nalaze u srednjim redovima zadnjeg dela aviona, dok najmanje šanse za preživljavanje u slučaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << avionske nesreće imaju putnici koji se nalaze uz prolaz u srednjem delu.

"Analiza je pokazala da je stopa smrtnosti u zadnjem delu aviona 32 odsto, u srednjem 39 odsto, odnosno u prednjem delu aviona 38 odsto", navodi se u tekstu i dodaje: "Dalje, ako još u obzir uzmemo i redove, stopa smrtnosti je najmanja (28 odsto) ako je sedište u sredini u zadnjem delu aviona, a najveća ukoliko se nalazite uz prolaz u sredini aviona (44 odsto)".

Pošto su razlike u procentima manje od 10, autori teksta objašnjavaju da preživljavanje u slučaju nesreće najviše zavisi od okolnosti koje su zadesile avion, a mnogi stručnjaci će reći da to da zapravo nema veze sa tim gde sedite.

"I to je tačno jer su činjenice otkrile da su posle pojedinih nesreća preživeli sedili u različitim delovima aviona", dodali su novinari i napomenuli da je njihov zaključak ipak samo izveden iz statističke obrade.

Govoreći o statistici, treba reći da je avion i dalje ubedljivo najbezbednije prevozno sredstvo i da su šanse da se u njemu pogine 1 prema 8.000! Baš zbog toga avion nije razlog za brigu, posebno ako uporedite s vožnjom automobila jer su tu šanse čak 1:112.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.