Dunav dobar domaćin

Izvor: B92, 29.Jul.2015, 08:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dunav dobar domaćin

Prirodne lepote golupca sve više privlače turiste iz Srbije i regiona. Posetiocima na raspolaganju plaže u vikend naseljima Vinci i Usije

Turisti koji bar deo letnjeg odmora žele da provedu u Braničevskom okrugu, nikako ne bi trebalo da zaobiđu Golubac, idealnu destinaciju za opuštanje u netaknutoj prirodi na obali Dunava. Širina reke ovde je najveća, jer iznosi čak 6,5 kilometara, zbog čega je i slogan Golupca - najširi osmeh Dunava.

Posetioci imaju na raspolaganju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << plaže u samom gradu i u vikend-naseljima Vinci i Usije, sa mnoštvom ugostiteljskih lokala koji nude specijalitete domaće kuhinje. Ova dva naselja nalaze se u gustoj borovoj šumi, uz samu obalu Dunava i broje skoro 2.000 vikendica.

Osim u privatnim kućama i vilama, smeštaj se nudi i u hotelu "Golubački grad", u apartmanima "Bajka" i u kafani sa prenoćištem "Zlatna ribica", koja za goste ima i pristan za brodiće i jahte.

- U okolini treba posetiti srednjovekovni Golubački grad, odakle se vide padine rumunskih brda sa vetrenjačama - preporučuju golubački turistički radnici. - Tu je i manastir Tumane iz 14. veka i pećina-isposnica Zosaima Sinajita, koja je pedesetih godina prošlog veka adaptirana u kapelu. Gosti se mogu odmoriti u konaku blizu pećine.

U blizini je i najveći nacionalni park u Srbiji - Đerdap, sa četiri rezervata prirode. Tu su Golubački grad, Bojana, Bosman - Sokolovac i Tatarski vis. Ovde se mogu videti brojne retke biljke, ali i životinje, poput dugouhog slepog miša, sivog puha i golubačke mušice. Svakako treba obići i Crni vrh, koji je najviši u golubačkom kraju, kao i kanjon reke Brnjice.

Brojni vidikovci, staze za šetnju, među kojima je i Bosman - Sokolovac, odakle se pruža pogled na klisuru Gospođin vir, samo su neka od mesta koja treba videti. U okolini Golupca su i etno-kuće u selima Dobra i Sladinac, opremljene tradicionalnim pokućstvom - krevetima, tronošcima, narodnim nošnjama, preslicama, vretenima i posuđem s kraja 19. i početkom 20. veka.

SIGURNO UTOČIŠTE

Nacionalni park "Đerdap" prostire se na površini od 63.000 hektara. Prirodnu lepotu ovog parka naseljava više od 1.100 biljnih vrsta, oko 150 vrsta ptica, među kojima su suri orao, crna roda, siva čaplja, orao zmijar i orao belorepan. Ovde žive i vidre, medvedi, šakali, divokoze i srne.

izvor: novosti

foto: flickr.com/mx

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.