Da li znate: Koja zemlja ima najviše turista?

Izvor: Mondo, 22.Avg.2017, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li znate: Koja zemlja ima najviše turista?

Da vam pomognemo - nalazi se u Evropi...

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Evropa je najposećenija regija na planeti, saopštila je Svetske turističke organizacije (UNWTO) za 2016. godinu. Saopšteno je takođe da su međunarodna putovanja porasla za četiri odsto (u periodu od januara do juna 2016. godine), u odnosu na isti period prošle godine.

Tokom godinu dana svetske destinacije je posetilo više od 560 miliona turista, što je 21 milion više >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << nego 2015. godine.

Zemlje Azije i Pacifika zabeležile su porast broja turista za devet odsto, što je najveći porast na svetu. Broj putovanja u Ameriku porastao je za četiri odsto, a u Afrike pet odsto. Bliskog Istoka beleži pad turističkih poseta, i to čak devet odsto.

Najposećenija turistička destinacija je i dalje Evropa. Naš kontinent je zabeležio poprast broja turista za tri odsto.

Anajposećenija zemlja je i dalje Francuska.

Pariz je na putu da ove godine ugosti više turista nego ikada ranije. Ovaj grad zabeležio je 16,4 miliona dolazaka u prvih šest meseci 2017, objavio je gradski odbor za turizam.

To je najveći broj dolazaka u prvoj polovini godine ikada, otkako je 2008. počelo registrovanje tih podataka, što potvrđuje snažan oporavak turističke industrije Pariza nakon zatišja koje je usledilo posle islamističkih napada u francuskoj prestonici u novembru 2015. godine, u kojima je poginulo 130 ljudi.

Međutim, možda će napad od prošlog četvrtka u katalonskoj prestonici, Barseloni, i primorskom odmaralištu Kambrils, negativno odraziti na posetu Francuskoj i Parizu.

"Ovo bi mogla da bude rekordna godina, ali da se ne zanosimo. Da li će sada slučaj u Barceloni imati uticaj na druge destinacije poput Pariza? Teško je reći. To je Evropa. Međunarodna situacija ostaje turbulentna i terorizam je svakodnevna pretnja", rekao je Frederik Valetu, predsednik odbora za turizam regiona Pariza

Porast turističkih dolazaka u prvom polugodištu od 10,2 odsto na godišnjem nivou bio je vođen povećanjem broja stranih turista za 14,9 procenata, na čelu sa Amerikancima i Kinezima. Zabeležena je manja poseta Britanaca zbog pada vrednosti funte usled neizvesnosti vezanih za Bregzit.

Turizam generiše preko 7,0 procenata nacionalnog dohotka Francuske.

Što se Srbije tiče, prvih šest meseci 2017. u Beogradu je bilo skoro milion turističkih noćenja, uz povećanje broja turista za više od 19 odsto. Što se tiče cele Srbije taj porast je 15 odsto.

Šta je privuklo 36 miliona turistau Španiju?

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.