Britanci upozoravaju turiste: U Hrvatskoj ne pominjite Jugoslaviju i Srbe!

Izvor: Vesti-online.com, 24.Jul.2017, 01:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanci upozoravaju turiste: U Hrvatskoj ne pominjite Jugoslaviju i Srbe!

Travel Channel je napravio vodič za turiste koji dolaze u Hrvatsku po prvi put. U tekstu "Šta se u Hrvatskoj sme, a šta ne", objašnjava se da je Hrvatska turistički dragulj s više od 1.200 ostrva, azurnim morem, pitoresknim selima i bogatom istorijom.

Ali, postoje i stvari kojih se treba pridržavati kako bi odmor u ovoj državi bio što prijatniji, smatraju Britanci. Njihovi saveti su:

"Hrvatske Železnice će vas lako zbuniti, tako da su autobusi bolji izbor. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Najgora situacija je sa železničkom vezom na jugu Jadrana, dok je autobuska mreža odlična."

"Više od 90 odsto Hrvata su katolici i vera igra važnu ulogu u životu stanovništva. Svako mesto ima svog sveca zaštitnika i slavlje koje priređuju na njegov dan. Naročito se poštuje Devica Marija, a s poštovanjem se odnosite i prema crkvama i svetilištima."

"Rat koji je počeo 1991. i kojim je Hrvatska stekla svoju nezavisnost stanovništvo još živo pamti, a Hrvati se naročito ponose svojim patriotizmom. Kroz istoriju su često bili pod tuđom vladavinom - od mađarske, turske, austrijske, italijanske do jugoslovenske, a ako je povežete s Jugoslavijom, lako ćete im 'stati na živac'. Takođe, dobro je izbegavati poređenja sa Srbima, jer su pojedini ljudi još osetljivi na tu temu."

"Dobro je iznajmiti automobil, kako direktno u agencijama, tako i putem internetae. Većina Hrvata vozi automobile s ručnim menjačem, pa ako želite automatik, to morate posebno da naglasite. Lokalci često ludo voze i ne poštuju ograničenja brzine, pa treba biti vrlo oprezan u saobraćaju."

"Ostrva su nešto što ovde svakako vredi posetiti, a najbolji način da dođete do njih je malim brodićima koje možete da iznajmite, ili trajektom ili katamaranom. Pre nego što krenete na put, proverite raspored Jadrolinije i drugih prevoznika jer su pojedine linije vrlo retke."

"Ako ste u iskušenju da skinete gornji deo bikinija - slobodno! Velik broj kupača na hrvatskim plažama su nudisti, naročito u usamljenim uvalama. Na gradskim plažama takođe možete da se kupate u toplesu, ali pazite gde hodate nagi - to na primer ne činite u Vrbniku na Krku, ili u blizini crkava."

"Većina turista će se sjatiti na slavne zidine Dubrovnika tačno u podne, priključujući se masi turista. To baš i nije najpametnije, s obzirom na to da su zidine visoke, kao i temperature koje mogu da izazovu vrtoglavice. Generalno, bolje je istraživati i posećivati znamenitosti u jutarnjim satima, i onda kada nema velikih gužvi."

"Iako je većina zemlje razminirana, budite vrlo oprezni ako se krećete šikarama i šumama u unutrašnjosti zemlje, naročito u Slavoniji, Brodsko-posavskoj županiji i u zadarskom zaleđu. Iako su male šanse da naletite na minu, obratite pažnju na zastave s mrtvačkom glavom koja se nalazi u obrnutom precrtanom trouglu."

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.