Kako smo prošli od prošlih izbora

Izvor: B92, 30.Okt.2011, 04:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako smo prošli od prošlih izbora

Beograd -- Premijer Mirko Cvetković nedavno se podičio uspesima Vlade na evropskom putu i u reformama. To je uradio ne navodeći bilans.

Od formiranja Vlade premijera Cvetkovića, Srbija je izgradila 60 kilometara autoputa, vrednost dinara je oslabila za trećinu, prosečna penzija je realno pala za sedam odsto, a plate u državnom sektoru su porasle sa 42.000 na 52.600 dinara. Za tri godine, Vlada nas je zadužila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za blizu šest milijardi evra.

Istovremeno smo na kamate dali 90 miliona evra, tačno onoliko koliko nas je koštala rekonstukcija Gazele i most kod Beške.

Od budžetskog minusa od 48 milijardi dinara u 2008, došli smo do deficita od 142 milijarde. Investicije su stagnirale iz godine u godinu - od očekivane tri milijarde u 2011. Vlada će uspeti da namakne 800 miliona.

Još je lošija statistika koja pokazuje raspidan rast nezaposlenosti. Pre tri godine u Srbiji je radilo 1,9 miliona ljudi, a danas 1,7 miliona. Podaci MMF-a govore da je posao izgubilo 400.000 ljudi.

Za tri godine, primanja zaposlenih i najstarijih porasla su za po 5.000 dinara. Imajući u vidu, međutim, inflaciju, koja je bila i 10 odsto godišnje, standard je realno padao.

Prosečna julska plata je iznosila 37.000 dinara, a prosečna penzija - 21.000. U odnosu na region, niže zarade imaju samo žitelji Bosne i Hercegovine.

Stručnjaci kažu da nikako ne treba zaboraviti da se Vlada suočila sa ozbiljnom krizom, ali tvrde da se nije uradilo ono što se moglo i moralo uraditi.
Pogledaj vesti o: Autoput

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.