Ada
Ada

Opština Ada je jedna od opština u republici Srbiji. Nalazi se u Ap Vojvodina i spada u Severno banatski okrug. Po podacima iz 2004. godine opština zauzima površinu od 227 km, od čega je najviše površina pripalo šumama i poljoprivrednim usevima. Centar opštine je grad Ada.

Pored Ade kao opštinskog centra ova površina obuhvata i naselja Mol, Obornjača, Sterijino, i Utrine. Prema podacima popisa do nedavno je u Adi živelo 17.000 stanovnika. Ada grad se nalazi na severu Vojvodine i spada u Severno banatski okrug, smeštena je na desnoj strani reke Tise. Okružena je opštinama Senta, Čoka, Kikinda, Novi Bečej, i Bačka Topola.
Po podacima iz 2004. godine broj zaposlenih u opštini iznosi 5.000 ljudi. U opštini se nalazi pet osnovnih i jedna srednja škola.

Ada je najveće naselje i središte opštine i broji 10.547 građana. Prosečna starost stanovništva iznosi sada 40,9 godina, u naselju ima 4093 domaćinstva, a prosečan broj članova, po domaćinstvu je 2,58.
Ovo lepo naselje je uglavnom naseljeno Mađarima, a u poslednja tri popisa primećen je i pad u broju stanovnika, natalitet se smanjuje.
Područje Ađanske opštine od najstarijih vremena je bilo pogodno za naseljavanje. Tu su pronađeni kameni predmeti, oružje i grnčarija, koji dolaze iz perioda neolita, i oni se čuvaju u Gradskom muzeju Senta.
Na ovim teritorijama ostavljaju tragove varvarski narodi, Rimljani, Huni pa Avari, koji su povukli za sobom i neka slovenska plemena.

Krajem 19. stoleća u Panonskoj niziji se pojavljuju Mađari. Nakon tatarske najezde koja je uništila Potiska naselja, Bela četvrti je naselio Kune na ovo područje. Tokom 12 i 14 stoleća se pojavljuje čitav niz naselja sa pretežno mađarskim stanovništvom, Asonjfalva, Pese, Benfalva i ostali. Nešto kasnije ova naselja dobijaju i srpsko stanovništvo. Ranije spomenuta srednjovekovna naselja su relativno kratkog veka. Za vreme najezde Turaka ova naselja su mahom izgubila mađarsko stanovništvo da bi onda kasnije kada su se prilike pod turskom vlašću nešto pomirile, obnovila, i nastavila život sa novim, uglavnom srpskim stanovništvom.
Početkom 18. veka je osnovana vojna granica, kojoj je pripadala i Ada, Austrija je za graničare vrbovala i uzimala zatečene stanovnike, mahom srpske nacionalnosti i to oni koji su se doselili prilikom prisilne seobe Arsenija Čarnojevića 1690. godine. Graničari su uživali, velike povlastice i nagrade.

Prema podacima prvog popisa u Vojnoj granici iz 1872. godine Ostrovo jer se Ada u to vreme tako nazivala, imalo je 69 graničara i 11 udovica. Posle ukidanja Vojne granice formiran je poseban potiski vojni okrug a privilegije graničara su smanjene. Veliki broj graničara zbog nezadovoljstva se iseljava iz Potisja i dolaze u Ukrajinu. Da bi se sprečilo odlaženje graničara u Rusiju komora je bila prisiljena da prizna određena prava graničarima vojnicima. Tako je Marija Terezija oslobodila sve bivše graničare plaćanja raznih dažbina, osim krunskih. S obzirom da se veliki broj stanovnika iselio iz Potisja, nastala je nestašica radne snage. Zbog toga je usledilo naseljavanje novih stanovnika, Terezijanskom i jozefinskom kolonizacijom Adu je naselio veći broj Mađara, Slovaka, Bunjevaca i drugih.

Petrina je bila prilično veliko naselje, misli se da je izgrađeno na obalama Ađanski bare i da je stanovništvo bilo razlog za privlačenje građana Ade, koje se formiralo tek 1694. godine. Ovim starosedeocima se pripajaju i nekoliko srpskih porodica, i menjaju ime u Petrinac, a početkom 17. veka u Adu.

Početkom 18. veka je osnovana vojna granica, i njoj je pripala Ada, veći broj graničara je ušlo u vojsku, a zatečeni građani nisu smeli da se oglušuju već su se priključili vojsci. Jedan od značajnijih događaja jeste proglašenje Ade za trgovište 1836. godine. Početkom 19. veka osnovano je nekoliko esnafa koji se kasnije reorganizuju u zanatlijska udruženja.
Pravoslavna osnovna škola se osniva 1703. godine, a katolička 1760. sredinom 19. veka Ada ima svoju bolnicu, a u isto vreme je počela raditi i pošta i telegraf. Ada dobija železničku prugu 1889. godine, i 1908. električnu centralu, a 1910. godine prvu uličnu rasvetu. Razvoj Ade su usporile razne prirodne nepogode kao što su požari, poplave, kolera i kuga.

Pravi uspon i preporod, u poljoprivredi, zanatstvu i industriji Ada doživljava nakon drugog svetskog rata. Na posedu opštine Ada postoje značajni privredni subjekti u granama poljoprivrede, metalske industrije i trikotaže.

U poljoprivredi je najbitnije poljoprivredno dobro Halas Jožef, koje ima razvijeno ratarstvo i stočarstvo. Pored poljoprivrednog dobra postoji veliki broj raznih privrednika.
Industriju opštine Ada karakteriše relativno veliki broj privatnih preduzeća i samostalno zanatsko trgovačkih radnji u odnosu na broj građana.

Glavnu ulogu u kulturnim zbivanjima ima gradska biblioteka, s velikom tradicijom još iz 1860. godine, kao Čitalačko društvo ujedinjenja.
Na teritoriji opštine radi više amaterskih kulturnih društava i organizacija kao što su Čoboljo, Aranjkapu, Venus, Vadvirag, Lola, gradski hor Muzika Humana, kao i ostale družine.
U centru Ade se nalazi otvorena scena za letnje dane i manifestacije. Sportsko rekreativni centar Adica se nalazi pored reke Tise.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

CineStar tokom praznika: snižene cene ulaznica od 1. do 6. maja 2024.

Prolećni praznici nikad nisu bili zabavniji uz nezaboravno iskustvo za celu porodicu sa filmskim hitovima u bioskopima CineStar od 1. do 6. maja 2024. Publika u Beograd (Ada Mall), Novom Sadu, Pančevu i Zrenjaninu (BIG) moći će da uživa...

Izvor: DANuBeogradu.rs, 25.Apr.2024, 09:10

Detaljnije >>

Ministar Vučević i gradonačelnik Banjaluke Stanivuković posetili OŠ „Vuk Stefanović Karadžić“

BANJALUKA – Ministar odbrane Miloš Vučević i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković posetili su danas osnovnu školu „Vuk Stefanović Karadžić“ (odeljenje „Kosovo i Metohija“), u banjalučkom naselju Ada. Ministar Vučević, čestitajući Dan Banjaluke, izrazio...

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 24.Apr.2024, 21:27

Detaljnije >>

Welcome Day Sea Star Festivala u znaku Mosea i Kakao Revolucije!

Dobrodošlica na šesto izdanje Sea Star Festivala, u četvrtak, 23. maja, donosi nešto zaista posebno! U saradnji s Ada Divine Awakening i EXIT festivalima, u idiličnoj laguni Stella Maris, kao dio programa CACAO Я:EVOLUTION, publiku će dočekati maestro svjesne muzike i vizionar zvuka medicine - Mose! Kao izvođač čiji muzički izričaj...

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Apr.2024

Detaljnije >>

Pančevac Mihajilo Vig dvostruki juniorski prvak Srbije u badmintonu

PANČEVO – Mihajilo Vig, član Badminton kluba Dinamo iz Pančeva postao je dvostruki juniorski prvak na Prvenstvu Srbije za juniore održanom u subotu i nedelju, 20. i 21. aprila, u Nacionalnom badminton centru na Adi Ciganliji. Badminton...

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 23.Apr.2024, 16:09

Detaljnije >>

NAŠA GLUMICA JE ŽIVELA U KAMPERU I VOZILA SE ĐUBRETARSKIM KAMIONOM Evo kako se snalazila - WC nije bio u funkciji: "Ne treba vila"

Glumica Matea Milosavljević proslavila se ulogom Sofije Šubarević u seriji "Igra sudbine", a svojevremeno je ispričala...

Izvor: Blic, 23.Apr.2024

Detaljnije >>

Tajna bivšeg košarkaša: Dok sam igrao u Partizanu konobarisao sam na Adi Bojani

Nekadašnji košarkaš Partizana i Crvene zvezde Strahinja Milošević u vreme dok je nosio crno-beli dres radio je još dva...

Izvor: Sportal.rs, 21.Apr.2024, 19:10

Detaljnije >>

Adi Šoše objavio novu pjesmu i spot uoči koncerta u Sarajevu

SARAJEVO - Adi Šoše, jedan od najtalentiranijih i najtraženijih pjevača nove generacije u regionu, za Dan žena objavio je spot "Zabranjena riječ", a danas je publiku obradovao pjesmom "Ruža".

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Apr.2024, 16:45

Detaljnije >>