SPC joj četiri meseca ne da da ocu podigne spomenik sa petokrakom

Izvor: Radio 021, 15.Avg.2017, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPC joj četiri meseca ne da da ocu podigne spomenik sa petokrakom

Nelica Grujić iz Trstenika, ni posle četiri meseca, nije uspela da svom ocu Timotiju Vasoviću postavi spomen obeležje na novom groblju kod Petrove crkve u Novom Pazaru.

Kako piše "Danas", nije joj jasno koji se aršini koriste kad se na "žalbu podnese žalba".

Spor između Grujićeve i, ispostavilo se Srpske pravoslavne crkve, nastao je u aprilu ove godine kada je na grob svog oca Timotija Vasovića doterala spomen obeležje sa petokrakom. Timotije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << komunista do poslednjeg trenutka, sa ovog sveta je otišao prošle godine u maju, bez pratnje sveštenika i sa željom da mu zvezda petokraka sija i na spomeniku. Ipak, poslednja želja ne može da se ispuni, zato što to ne dozvoljava SPC.

"Problem je u tome što spomenik koji hoću da postavim ocu 'odudara' od pet modela koje je propisala Crkvena opština za Novi Pazar. Na svima njima je krst, druga obeležja ne mogu. Druga obeležja mogu, ali samo da budu postavljena horizontalno", objašnjava Grujićeva.

Nelica Grujić prethodnih meseci se obraćala brojnih institucijama, a Gradsko veće Novog Pazar uvažilo je njenu žalbu i utvrdilo da je zabrana nezakonita, te da je u suprotnosti sa Ustavom, ali i Zakonom o sahranjivanju i grobljima. 

Na ovu odluku Grada žalbu je uputila SPC crkvene opštine za Rašku oblast, koju zastupa protojerej Tomislav Milenković. Gradsko veće je, ovog puta, uvažilo i žalbu SPC i odbilo zahtev pokojnikove ćerke "zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primene materijalnog prava", prenosi "Danas".

U žalbi je navedeno da je SPC "drastično oštećena", koja je parcelu ustupila pod određenim uslovima i u dobroj veri, sa kojom se gradska uprava saglasila prilikom potpisivanja ugovora o davanju u zakup zemljišta na neodređeno vreme za pravoslavno groblje. Navode da je nesporazum nastao kada je Grujić htela da postavi spomenik "koji odudara od standarda propisanih za nadgrobne spomenike", SPC je htela da dozvoli postavljanje "neutralnog horizontalnog obeležja, ali ne i vertikalnog, jer bi odudaralo od propisanih tipova spomenika".

SPC je u žalbi navela da "ne postoji nijedan validan razlog da se njoj dozvoli ono što se ne dozvoljava drugima, da se umesto skladno uređenog groblja dozvoli jedan galimatijas i haos" i konstatuje se da je "pozivanje na član 21 Ustava Republike Srbije krajnje licemerno, jer ovaj predmet nema nikakve veze sa verom i neverovanjem".

"Za pomoć sam se obratila povereniku za ravnopravnost i još čekam odgovor. Na odluku Gradskog veća Novog Pazara žaliću se i Upravnom sudu, a ako bude potrebno žaliću se i Strazburu", naglašava Nelica Grujić i kaže da je za pravljenje spomen obeležja uložila 2.000 evra, a da spomenici koji su "propisani" koštaju tri hiljade evra.

Ranije je protojerej Tomislav Milenković rekao da je Vasovićeva porodica bila "blagovremeno obaveštena o uslovima sahranjivanja i modelima spomenika".

"Svako može da se deklariše kako god hoće, ali se mora poštovati ono što je Crkvena opština za svoje zemljište predvidela. Jedino rešenje i kompromis na koji smo spremni u ovom slučaju je da se postavi horizontalna ploča, na kojoj će pisati ime pokojnika, bez dizanja nadgrobnog spomenika. To smo i njegovim ćerkama rekli krajem novembra prošle godine", pojasnio je sveštenik Milenković.

Nijedna strana ne odustaje od svoje odluke. Nadgrobna ploča sa petokrakom "leži" na groblju već četiri meseca i neizvesno je kada će biti postavljena.

Protojerej Tomislav Milenković poručio je "da je groblje kod Petrove crkve pravoslavno, a ne građansko i da bi lokalna samouprava trebalo da razmotri ideju o otvaranju groblja na kojem bi se sahranjivali ateisti".

Autor: Danas
Pogledaj vesti o: Trstenik

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.