Folksvagen prestigao Tojotu u prvoj polovini 2015.

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Jul.2015, 10:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Folksvagen prestigao Tojotu u prvoj polovini 2015.

BERLIN/TOKIO - Tojota je u trci za najvećeg svjetskog proizvođača automobila u prvoj polovini ove godine ostala iza Folksvagena, budući da je njemačka kompanija prodala više vozila od japanskog rivala.

Folksvagen je u šest mjeseci zaključno s junom u svijetu prodao 5,04 miliona automobila, u odnosu na Tojotinih 5,02 miliona, prenosi agencija Frans pres.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << />
Treće mjesto na listi zauzima američki Dženeral motors (GM) sa 4,86 prodatih vozila. Tojota je 2008. svrgnula GM sa trona najvećeg svjetskog proizvođača automobila, gdje se on nalazio decenijama, ali je tri godine kasnije ostala bez krune u svjetlu katastrofalong zemljotresa i cunamija u Japanu koji je obustavio proizvodnju i lance dostave.

Tojota se 2012. godine vratila na prvu poziciju na listi, ali se očekuje da će ove godine zabilježiti pad prodaje na 10,15 sa 10,23 miliona vozila iz 2014. godine, koja je bila rekordna, kao posljedica brojnih skandala u vezi sa bezbednošću automobila i povlačenja miliona vozila, između ostalog, zbog problema sa vazdušnim jastucima firme Takata.

Folksvagen je trenutno u dobroj poziciji da do kraja godine ostane vodeći

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.