Vulin: Vučić neće pristati na trgovinu i ucene

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Feb.2017, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Vučić neće pristati na trgovinu i ucene

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin priznao je da su ga neprijatno iznenadile najave da će se Tomislav Nikolić kandidovati za predsednika Srbije, ali je naglasio da premijer Aleksandar Vučić neće pristati na trgovinu i ucene.

Vulin, u intervjuu "Kuriru", kaže da Nikolić odlično poznaje Vučića i zna da taj vid političkih pritisaka na njega ne daje rezultate.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Očekivao sam da će se dogovoriti i da će Toma podržati Vučića kao kandidata koji može da pobedi u prvom krugu i da nastavi politiku koju je Nikolić do juče i sam podržavao", navodi ministar.

Nekad zaboravimo da su ovo izbori o politici i o ideji, izbori koji treba da kažu u kom pravcu ide Srbija, ukazuje Vulin, ističući da je Vučić personifikacija te ideje.

"Zato ne vidim kako bi Nikolić mogao da se kandiduje protiv premijerovih ideja. Čime bi obrazložio narodu da neće da podrži Vučića? Razgovarao sam sa premijerom više puta i njegov stav je jasan - ne pristaje na ucene", kaže Vulin.

On smatra i da Nikolić ne može da ugrozi Vučića i kaže da ne pamti kandidata za predsednika Srbije koji je, kao Vučić, ostvario toliko široku podršku i to sa svih strana.

"Očigledno je da je Srbija odlučila da glasa za Vučića. Neka mi neko objasni zašto je neko ko ga je do juče apsolutno podržavao sada odlučio da krene protiv njega", ističe ministar, dodavši da u Nikolićevoj odluci ne pronalazi političke interese.

Vulin smatra i da će Nikolić, ako se kandiduje, direktno podržati opoziciju, a govoreći o drugim predsedničkim kandidatima, ministar kaže da ih - ne razlikuje, jer "svi imaju samo jedan cilj - da sruše Vučića".

"Ali, neće niko biti ni blizu tome. Srbija o tome odlučuje", ističe Vulin, koji navodi da se neki od kandidata, pre svega Vuk Jeremić, ne kandiduju za predsednika Srbije, već "da budu Aleksnadar Vučić imenom i prezimenom".

Na pitanje da li bi, ako bi mu Vučić ukazao poverenje, prihvatio da bude premijer, Vulin odgovara da ne bi.

"Nemam ja tu političku širinu kao on. To bi mogao da bude neko ko je u ideološkom smislu vrlo širok, i levo i desno, a ja to jednostavno nisam... To mora da bude neko ko će imati sličnu političku širinu, što nije moguće, odmah da vam kažem", objašnjava on.

Na spekulacije da je Ivici Dačiću obećana premijerska pozicija i da možda zato toliko podržava Vučića, Vulin ponavlja da Vučić ne bi trgovao.

"Na taj način niko ne može da vrši pritisak. Siguran sam da Dačić neće uraditi ništa protiv interesa naše koalicije", uveren je Vulin.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja osvrnuo se i na planove za smanjenje nezaposlenosti u Srbiji, priznavši da je nezaposlenost visoka, ali je istakao da se ona smanjuje.

"Strani investitori zapošljavaju ljude, ali onda morate da razumete zašto im daljemo podsticaje, jer se danas to tako radi i nemojmo da se ljutimo na to", kaže Vulin.

On ukazuje da je ove godine odvojeno 2,8 milijardi dinara za Nacionalnu službu za zapošljavanje, još 550 miliona dolara za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, te da sada nezaposlenost iznosi 13,9 odsto, a cilj je da se smanji na 11.

Vulin navodi i da je od januara do decembra registrovao 265.111 osoba koje su zasnovale radni odnos i koje su skinute sa evidencije Biroa.

"Podaci Fonda PIO govore da je od početka 2014. do 2016. van javnog sektora povećan broj prijavljenih za osiguranje za 129.549. To su sve zapošljavanja u privatnom sektoru", navodi ministar, dodajući da je u Fond PIO do 9. februara uplaćeno 775 miliona dolara više nego što je planirano.

Upitan da li misli da je socijalna pomoć dovoljna, Vulin odgovara da novčanu socijalnu pomoć dobija korisnik, odnosno nosilac prava, koji prima skoro 8.000 dinara, za svako punoletno dete dobija od 3.073 dinara, a za decu do 18 godina dobija 2.384 dinara.

"Sa dečjim dodacima četvoročlana porodica na osnovu ovoga dobija 21.000 dinara", objašnjava ministar.

On priznaje da četvoročlana porodica u Srbiji ne može da živi od minimalne plate od 22.000 dinara, ali ističe da se država trudi onoliko koliko može i da se društvo brine za njih.

"Veći je problem što imate minimalnu cenu rada koja je takva kakva jeste, moramo privredu da oporavimo, a država ovde daje svoj maksimum. Nadam se da ćemo ove godine završiti zakon o socijalnoj zaštiti, u koji će se uvesti radna aktivacija za zdrave i radno sposobne korisnike socijalne pomoći", zaključio je ministar Vulin.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.