Vučić i Nikolić će za plan o Kosovu konsultovati i akademike i vladike SPC!

Izvor: Press, 27.Jan.2015, 14:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić i Nikolić će za plan o Kosovu konsultovati i akademike i vladike SPC!

Pre nego što izađu sa novom platformom za Kosovo i Metohiju pred domaću i svetsku javnost, najviši državnici Srbije predstaviće ovaj dokument našim najvažnijim nacionalnim institucijama, saznaju "Novosti".
Novi plan, koji će zajedno sastaviti šef države Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić biće predstavljen >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << patrijarhu i vladikama Srpske pravoslavne crkve, vodećim ljudima Srpske akademije nauka, stručnjacima za pravo i međunarodnu politiku, najrelevantnijim političkim akterima u zemlji...
Prema našim informacijama, pre nego što tekst bude konačno uobličen, o sadržaju dokumenta predsednik i premijer trebalo bi da razgovaraju i sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

PROČITAJTE JOŠ:
Kosovska vlada nije smenila Jabljanovića
SVETI SAVA - ŠKOLSKA SLAVA: Akademija pod vedrim nebom i protestna šetnja prosvetara!
Zaštitnik građana zatražio od Gašića odgovore na OVE NELOGIČNOSTI tokom incidenta na Paradi!
   
Cilj svih ovih susreta je da se dođe do najšireg i snažnog nacionalnog konsenzusa oko predstojećih izazova u kosovskoj politici tokom evropskih integracija.
Praktično, Srbija bi uz pun legitimitet trebalo da saopšti gde se nalazi ta "crvena granica" ispod koje naša država neće i ne sme ići u pregovorima sa kosovskim Albancima.
Platforma bi trebalo i da sadrži jasan stav Beograda o pravno obavezujućem sporazumu sa Prištinom, koji nas čeka u završnici pregovora na putu ka punopravnom članstvu u EU.
Ono, oko čega već sada postoji saglasnost u državnom vrhu je da Srbija neće pristati na potpisivanje sporazuma sa Kosovom kao sa nezavisnom državom. Ali, Beograd će pokazati dobru volju u nastavku pregovora da se dođe do kompromisnog rešenja.
Plan je da, po usvajanju platforme, državni vrh pokrene diplomatsku ofanzivu kako bi na najvažnijim svetskim adresama obrazložio opravdanost i primenljivost svog predloga.
AUTONOMIJA
Tokom prošlonedeljnog razgovora sa patrijarhom Irinejom, predsednik Nikolić, prema našim informacijama, nije izneo ideje o rešenju za KiM koje bi izlazile iz ustavnog okvira, odnosno, iz domena suštinske autonomije, kakvu najviši pravni akt i predviđa za južnu srpsku pokrajinu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.