Vučić: Nastavak dijaloga u utorak, u Brisel idemo na najvišem nivou

Izvor: RTS, 22.Jan.2017, 13:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Nastavak dijaloga u utorak, u Brisel idemo na najvišem nivou

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da će nastavak razgovora sa Prištinom biti nastavljen u utorak u večernjim časovima, a da će Srbiju pored njega predstavljati i predsednik Tomislav Nikolić. Ističe i da je jutros na sastanak pozvao v. d. direktora EPS-a Miroslava Grčića zbog uvećanih računa za struju i napominje da će nepravda biti ispravljena. Premijer naglašava da će jedna od ključnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tema u 2017. godini biti poboljšanje stanja u zdravstvu.
Vučić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije istakao da će u utorak pod pokroviteljstvom Federike Mogerini biti nastavljeni razgovori sa Prištinom.  

"Srbija će biti predstavljena na najvišem nivou, ići ćemo predsednik Nikolić i ja kao predsednik Vlade. Mislim da će Albanci dovesti svoje najviše predstavnike i nadam se da će biti dovoljno razuma i racionalnog pristupa da se nikada više ne ponovi donošenje oružja i oruđa u sredine naseljene Srbima da bi se time pokazali mišići", kaže premijer. 
Dodaje da je za Srbiju najvažnije da se izbegnu sukobi i dalje provokacije.
"Verujem da ćemo imati uspeha, da će razgovori biti uspešni. Mnogo truda i rada ćemo uložiti da se obezbedi ekonomski sigurna budućnost za građane u Srbiji", ističe Vučić.
On je na konferenciji za novinare rekao da neće biti jednostavni razgovori u utorak, da se polazi sa dve suprotstavljene premise – oni da je Kosovo nezavisno, mi da je deo teritorije Srbije, i da je teško da se dođe do zajedničkog zaključka ali da on mora biti postugnut da se oružje ne upotrebljava.
Navodi da svi pričaju i da su pravili priču oko voza, ali da niko nije obratio pažnju na dovođenje teškog oružja i oruđa te ocenio da je sve to bilo organizovano, ali i podvukao da Albanci nisu ni videli taj voz i nakon što je zaustvaljen doveli specijalne jedinice na sever Kosova i Metohije.
Kako je rekao, sve da su Albanci koristili indijanske trikove i stavljali uvo na šine, taj voz nisu mogli ni da čuju ni da vide.
Na primedbe da je to što je pisalo na vozu Kosovo je Srbija provokacija, Vučić je rekao da u tome ne vidi provokaciju, a podsetio da je zastava "Velike Albanije" doneta u Beograd i tada je rečeno što smo se toliko nasekirali zbog toga.
Premijer je dodao da mi nismo zbog toga iznosili oružje, ali oni jesu 17 oklopnih vozila i specijalne jedinice čisto etnički sastavljene od Albanaca.

Kada im to kažete oni kažu "bravo što si sačuvao mir" dodao je Vučić, ali i podvukao da mnogi političari "pričaju gluposti" u vezi sa sporazumom iz Brisela.
On je objasnio da se jasno vidi da policijske jedinice na severu Kosova i Metohije moraju da budu sastavljene u skladu sa etničkim sastavom te da to važi i za specijalne jedinice, a ne da se šalje ROSU sa 100 odsto Albancima u njoj.
Kako je rekao, srećan je što je izbegnut sukob, iako su, kaže, neki želeli da ga isprovociraju.
Vučić je rekao da u Brisel idemo da pokušamo da se dogovorimo, da i jedni i drugi učine neki ustupak.
Premijer je podvukao da je zahvalan šefici evropske diplomatije Federiki Mogerini kao i nemačkoj kancelarki Angeli Merkel sa kojima je imao odvojene razgovore i dodao da nakon tih razgovora mirnije gleda na situaciju, bar kratkoročno, na zapadnom Balkanu.
"Skandal sa računima za struju se neće ponoviti"
Premijer je na konferenciji za novinare saopštio i da je jutros na razgovor pozvao v. d. direktora EPS-a Milorada Grčića, jer je primio 104 pisma građana koji su poslali svoje uvećane račune za decembar.
"Tražio sam od svojih ljudi da mi dostave informacije. Moguće je da računi budu uvećani za pet, 10 odsto, ali je nemoguće da budu uvećani za 100 ili 150 odsto. Milorada Grčića sam pozvao na razgovor i ustanovili smo nepravilnosti u radu", napominje premijer. 
Kaže da će se voditi i posebna istraga drugih državnih organa.
"Grčić je upozoren i danas će upoznati javnost o merama EPS-a. Građanima koji su već platili uvećane račune, biće vraćen novac. Verovatno će biti manji računi za februar i mart, videćemo kako će to da se uradi. Nadležni organi će sprovesti istragu, niko ne može zato što sedi u toploj sobi i mrzi ga da radi da izmišlja cenu struje za 5, 10 ili 15 posto stanovnika Srbije zato što mu je tako palo napamet. Taj skandal neće nikada više da se ponovi i tu priču smo danas završili", kaže Vučić.
Premijer je rekao da je očigledno da pojedina brojila nisu ni očitavana, navodeći da niko ne može da izmišlja cenu struje i povećava račune.
""Pa šta ste očitavali. Koga lažete da je to moguće? Hajde sada lepo na posao pa narodu vratite pare ili će narod za toliko manje da plati u februaru i martu i kraj priče", kaže premijer. 
Ističe da će odgovorni da odgovaraju i zahvaljuje građanima što su znali da država neće dozvoliti nepravdu i da će uzeti stvar u svoje ruke.
"Zdravstvo tema kojom ću se lično baviti ove godine"
Premijer je izjavio da će jedna od ključnih tema u 2017. godini biti poboljšanje stanja u zdravstvu i najavio nabavku sajber noža kao i tri angiosale, a za dva meseca završetak Kliničkog centra u Nišu.

"Vlada je za Klinički cenar u Nišu izdvojila 35 miliona plus 15 miliona evra za opremanje. Najmodernija izgradnja, najmodernija oprema, 50 miliona evra za jedan izvanredno, moderno opremljeni Klinički centar u Nišu", objašnjava premijer Srbije. 
Kaže da će ove godine početi izgradnja potpuno novih kliničkih centara u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu.
"Samo Klinički centar u Beogradu, zgrada sa opremanjem koštaće 122 miliona evra – 92 miliona građevinski radovi, 30 za opremanje. Novi Sad u aprilu – 32,6 miliona evra za građevinske radove, plus 15 miliona za opremanje. Kragujevac u septembru – 29 miliona evra za građevinske radove, 15 miliona za opremanje. Tako nešto nismo uradili prethodnih 70 godina", precizira premijer. 
Kaže da se u naredne dve nedelje raspisuje tender za šest do osam novih akceleratora koji koštaju 15 miliona evra i biće raspodeljeni u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Kladovu.
"Vlada je u 2016. već nabavila četiri nova akceleratora - dva su u Nišu, jedan je u Kragujevcu, jedan u Beogradu i za to smo izdvojili 700 miliona dinara. Zahvalan sam na činjenici da smo za mali novac uspeli da nabavimo gama nož zajedno sa kućom po principu 'ključ u ruke' i do sada smo izvršili 800 zahvata. Time se leči tumor na mozgu i nismo morali da šaljemo naše ljude u Istanbul kao što je bio slučaj ranije", napominje premijer.
Kaže i da će u toku ove godine biti nabavljen sajber nož koji proizvodi jedna ili dve firme u svetu.  
"Planiramo nabavku tri angiosale, to je kada čovek ima srčani udar da odmah može da uđe u salu i da lekari u tih prvih sat vremena pokušaju da ga spasu. U planu je kupovina devet skenera vrednosti 450 miliona dinara, dve magnetne rezonance i 10 rendgen aparata ukupne vrednosti 1,1 milijardu dinara", objašnjava Vučić. 
Kako je rekao, u prethodnoj godini je nabavljeno 85 ambulantnih vozila, a ove godine će biti nabavljeno još 25 novih vozila.
"U 2012. smo izdvojili samo 130 miliona dinara, a pre toga nismo ništa izdvajali za lečenje dece od retkih bolesti. U 2017. smo predvideli čak 1,1 milijardu. Ni to neće biti dovoljno da izleči svu našu decu ali je korak od sedam milja, nešto što ne možete ni u Americi sebi da priuštite", ističe premijer.
Kaže da se u Univerzitetsku dečju kliniku u Tirošovoj, rekonstrukciju stare, ulaže pet miliona evra, ali da je u planu i izgradnja potpuno nove klinike "Tiršova 2" sa kompletnom opremom koja će koštati 52 miliona evra.
"GAK Višegradska, rekonstrukcija postojeće zgrade sa nabavkom opreme, koštaće 7,5 miliona evra. Klinika za pedijatriju KBC Zemun 3,5 miliona evra, a Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" – 15 miliona evra plus procenjena vrednost za novu opremu je nešto više od dva miliona evra", precizira Vučić.
Kaže da će se u KBC "Dragiša Mišović" već sledeće nedelje raditi ceo jedan sprat.
"Sedam godina već 'Dragiša Mišović' ne radi na način kako je funkcionisao posle nameštenog požara koji i dalje nadležni organi ne mogu da ustanove, pošto je neko hteo da sakrije svoje lopovluke, pljačke i drugo. Posle sedam godina prvi sprat će biti urađen u narednih 15 dana, a dalje nastavljamo sa kompletnom rekonstrukcijom KBC 'Dragiša Mišović'", napominje Vučić. 
Kaže da rekonstrukcija i dogradnja postojećeg objekta Urgentnog centra KC Srbije, kao i oprema, koštaju 3,9 miliona evra. Dodaje da Klinika za neurohirurgiju ukupno košta 12 miliona evra. 
Dodaje da je 140 domova zdravlja obnovljeno, ali i obezbeđen besplatan epidural za porodilje u Nišu.
"Važno ozbiljno sagledati pozicije BiH i Srbije i zajedničku budućnost"
Aleksandar Vučić kaže da će sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem u Beogradu razgovarati o važnim pitanjima za dve države, ističući da je važno razgovarati o zajedničkoj budućnosti.

Kaže da će već večeras imati neformalnu večeru sa Zvizdićem, te da će razgovarati o mnogim važnim pitanjima.
"Uvek konkretno razgovaramo, nekad je za nešto potrebno pola godine, nekad pet, ali uvek je dobro da razgovarate", rekao je Vučić i dodao da je zato zahvalan Denisu Zvizdiću što dolazi u Beograd.
On je naveo da je važno da se ozbiljno sagledaju pozicije BiH i Srbije i zajednička budućnost, iako, kaže, mnogi ne misle tako jer nemaju širi pogled uprt u budućnost.
"Srbi i Bošnjaci moraju da imaju dogovor, ali i svi ostali, o tome kako da funkcionišu u budućnosti, da sve rešavamo dijalogom, a zatim i nadogradimo saradnjom u obrazovanju, kulturi, sportu", rekao je premijer.
Upitan da komentariše Inicijativu SDS iz Banjaluke o upućivanju deklaracije o privrženosti Dejtonskom sporazumu, Vučić je rekao da Srbija podržava sprovođenje tog sporazuma, ali da neće da se meša u unutrašnje prilike u RS i BiH.
"Ima onih u Srbiji koji sve znaju, pa neka oni na taj način komentarišu", rekao je Vučić.
On je naveo da je Srbija posvećena očuvanju Dejtonskog sporazuma, da je obavezana na to, te da veruje da je taj sporazum doneo mir u BiH. 
Pogledaj vesti o: EPS

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Nastavak dijaloga u utorak uveče, sastanak na najvišem nivou

Izvor: Beta, 22.Jan.2017

Premijer Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je danas da će briselski dijalog s Prištinom biti nastavljen u utorak uveče, pod pokroviteljstvom visoke predstavnice Evropske unije Federike Mogerini. Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, Vučić je rekao da će dijalog biti nastavljen na najvišem...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.